Временната анкетна комисията за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов взе решение да уважи искането на главния прокурор и да предложи на Народното събрание да се отнеме законодателната защита на двамата депутати, както и да се пристъпи към задържането им под стража.

Искането ще влезе в пленарната зала вероятно следващата седмица, предаде репортерът ни Теодора Енчева.

На 11 ноември изтича срокът от 2 седмици след искането на главния прокурор за съдебно преследване и задържане на народните представители за хулиганство.

„Решението е принципно. Гласуването е индивидуално и всеки гласува според съвестта си”, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Няма нито едно основание да се твърди, че ако те не са задържани, това би възпрепятствало разкриването на обективната истина”, коментира Явор Нотев от „Атака”.

За отнемането на имунитета на двамата народни представители е необходимо просто мнозинство. И при двете гласувания в комисията само представителите на "Атака" гласуваха против.

При гласуването относно разрешаването на искането за задържане под стража 10 души гласуваха "за", двамата предствители на "Атака" - против, трима се въздържаха, дама отсъстваха.

За свалянето на имунитета всички от временната комисия с изключение на двамата представители на "Атака" гласуваха за.

Комисията от 17 депутати беше създадена на 28 октомври и имаше за задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор от 12 октомври - за скандала пред клек-шопа на ул. „Раковски” и от 26 октомври - за нахлуването на Сидеров в НАТФИЗ.