Комисия към здравното министерство ще решава кой от пациентите ще се лекува с лекарствата под мораториума догодина. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на нов филиал на Спешната помощ в поликлиниката на Божурище.

До края на месеца ще бъдат готови правилата, по които ще работи комисията, обясни Ананиев. Тя ще разглежда всеки случай поотделно.

Мораториумът ще засегне 32 иновативни терапии, които обхващат близо 8600 пациенти с различни заболявания. за четири от тези заболявания към момента няма алтернатива.

„Комисията ще се задейства в случаите, когато пациентът се нуждае от лечение с новите молекули, когато е доказано, че действащите терапии не са ефективни и не могат да доведат до неговото излекуване“, каза министърът.

Идеята на правителството обаче среща сериозни критики.  

През 2009-та жена получава диагнозата рак на гърдата. Не иска да показва лицето си. Мислила си, че е преборила болестта, но тази година тя се завърнала отново. Лекари в Германия й предписват иновативна терапия, която по план трябвало да се плаща от касата от  2018-та. Мораториумът обаче обърква плановете.

„Да посегнеш върху възможностите за лечение на хора, върху надеждата им да получат адекватно лечение е не просто цинично, то е дивашко, глупашко", категорична е тя. 

Комисии към здравното министерство ще разглеждат всеки случай и ще решават кой все пак ще получи модерното лечение. Пациентите обаче са против -  спомнят си скандалите, протестите и съдебните битки, когато ведомството осигуряваше онколекарствата.

"Сега да върнем един механизъм, който не работи и е в ущърб на пациентите и създава повече проблеми отколкото да дава решения – е неудачно", посочи Станимир Хасарджиев от Национална пациентска организация.

Правилата, по които ще работят комисиите, все още не са ясни. Не е ясен редът, по който пациентите ще кандидатстват нито кой и как ще осигури лекарството им, ако бъдат одобрени.