Междуведомствена комисия ще проверява къмпинг „Юг” в залива Корал следващата седмица, съобщи в „Лице в лице” по bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

В състава ѝ ще влязат експерти от „Национална служба за защита на природата“ на Министерство на околната среда и водите, от Българската академия на науките, от Агенцията по кадастър, от Дирекцията за национален строителен контрол, от дирекция „Държавна собственост“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от община Царево.

Целта е да се разбере дали строежът, който възпламени природозащитници през последните дни, засяга дюни на плажа. Павлова обясни, че през 2012 година е издадена заповед за спиране на строежа от ДНСК, но след решение на съда става ясно, че МРРБ не е компетентно да го преустанови.

Министърът уточни, че през 2004 година община Царево и главният ѝ архитект издават разрешение за строеж, тъй като зоната е приета за урбанизирана. Плановете са за строителство на вилно селище с площ 1173 кв. м.

Павлова извади кадастрална карта на района, където предстои отдаването на концесия на два екоплажа с обещанието да не се строи на дюните.

След инцидента в Слънчев ден, където при срутването на хотел загинаха четирима души, регионалният министър обяви, че най-късно до края на месеца ще бъде представен детайлен доклад и анализ на причините. По думите ѝ е необходимо затягане на контрола при извършването на строителни работи.

За ремонтите по магистралите, които предстоят през лятото, Лиляна Павлова обясни, че за да се направи, както трябва, е необходимо време. По „Тракия” и „Хемус” ще се затварят поетапно участъци, ще има и ограничения в скоростта от 60 км/час. Тя уточни, че не става въпрос за преасфалтиране, а за цялостен ремонт – 80 км от двата аутобана.

Тя обеща основните отсечки да бъдат готови до 1 август, когато трафикът към морето е най-интензивен.