Министерство на здравеопазването предвида да сложи контрол над пушенето на наргиле. Към момента употребата му не е регламентирана в българското законодателство.

Женският пазар в София е едно от най-известните места за продажбата на наргилета. Тук цените варират между 10 и 240 лева, а купувачите са предимно тийнейджъри. Много от тях са на мнение, че пушенето на наргиле не вреди по никакъв начин на здравето им.

Специалистите оборват твърдението, че наргилето е по-безвредно от цигарите. То води до същите заболявания като при пушенето на обикновен тютюн. 

„По данни на Световната здравна организация един пушач на наргиле за два часа поема обем въздух, който е равен на обема дим от 100 и повече изпушени цигари”, казва пулмологът София Ангелова. 

В много от софийските заведения наргиле се предлага без значение от възрастта на клиента. Тийнеджърите масово се възползват от модерната услуга. Други са се снабдили със собствено  наргиле. 

„Някои от децата припадат в наргиле баровете, защото въглеродният монооксид пречи на кислорода да достигне до мозъка и сърцето”, допълва пулмологът. 

Мнението, че наргилето е безвредно, се споделя и от родителите. 

„За съжаление, срещам родители, които насърчават децата си да пушат наргиле с презумцията, че е безвредно”, отбелязва София Ангелова.

То може да доведе до пристрастяване, казват специалистите. Чрез споделянето на арабската лула без собствен накрайник рискувате и да се заразите, включително с туберкулоза.

Първата работна среща на министерствоно на здравеопазването, на която ще се разбере съдбата на наргилето, ще се проведе на 30 август.