100 хиляди лева са стрували на държавата тази година девет операции по въздух за спасяване на човешки животи. Това включва и вдигането на хеликоптер „Кугър”, който издирва загубилия се преди дни в Стара планина Тодор Владимиров.

На дежурната площадка на авиобаза Крумово екипажът е готов всеки момент да потегли за спасителна мисия. Така се случва и в петък, когато екипаж излита за Стара планина.

Хеликоптерът достига целта си за 20 минути. За час оглеждат района от Калофер до Сопот на 300 метра над релефа при лоши метереологични условия.

Екипажът от шестима души рискува собствения си живот, за да открие Тодор.

Издирването на човек от въздух не винаги е лесно и успешно. За тази година това е втората операция по издирване на изчезнал турист - преди месец хеликоптер оново оглеждаше Стара планина за изчезналия Мирослав Късовски, който беше намерен замръзнал.

Екипажът не коментира действията на изчезналите туристи. За тях това е мисия, която изпълняват с риск за собствения си живот. От МО не казаха колко е струвала последната акция, но уточниха, че до момента нямат неплатена операция по издирване и спасяване.