С 12% по-евтина ще ни излезе Великденската трапеза тази година – това показват данните на експертите от Комисията по стоковите борси и тържища. В същото време обаче търговци се оплакват че хората пазарували много по-малко.

Нели Тодорова проверява колко точно ще ни струва празничната трапеза, ако човек си купи най-важното според традициите: агнешко, яйца, зеленчуци за пролетната салата, продуктите, нужни за козунака; вино и ракия за наздравиците.

Сметките показват, че тази годината ще ни трябват около 10 лв. по-малко. Скъпо или евтино обаче – всичко зависи от това, колко имаме в джоба.

Колко, например, трябва да струва козунакът? Мнението – включително и на повечето ни читатели, е, че качественият козунак не може да е 2 лв. Нормалната цена вероятно е някъде около 10 лв., макар да има и такива за 60 лв.

Снимка: bTV

Във Враца, например, тазгодишната Великденска трапеза излиза средно 80 лв. Пенсионерите харчат до 50 лв., но младите са склонни да дадат повече. Бургазлии биха отделили от 50 до 200 лв. В София също трапезата може да излезе над 100 лв.

Същевременно обаче търговци обаче се оплакват, че оборотите им били на половина.

Вижте още във видеото: