Старите сгради могат да бъдат опасни, без дори да подозират собственици на апартаменти в тях. За това предупредиха от камарата на инженерите у нас.

Всяка сграда, която не е добре поддържана, крие рискове. Част от блоковете у нас попадат в тази категория.

Само в столицата през изминалата година са направени 760 проверки на сгради. За близо 500 от тях се е оказало, че трябва да бъдат ремонтирани или опасни елементи по тях да бъдат укрепени.

Десетки са примерите през последните години за разпадащи се стари блокове.

Цял панел падна заради износена метална връзка в Стара Загора и смачка паркиран пред сградата автомобил. Парче от панел се откърти от блок в Бургас и премаза крака на жена. Тераса падна от шестия етаж на блок в Димитровград заради корозия.

В Сливен вчера падна козирка на сграда и по чудо няма пострадали.

От камарата на инженерите казват, че опасните сгради често могат да бъдат разпознати и от собствениците. За наличие на проблем говорят пукнатините, които привидно може и да изглеждат безобидни, но в тях влиза вода и това води до изкривявания на стени и тераси, както и до течове от покрива. При съмнение е най-добре да не се рискува..

Отговорността за сградите е на собствениците, които ги обитават. Общинската администрация дава предписания. Ако те не се спазят – следват глоби. А ако въпреки това собственикът бездейства и сградата е опасна общината, може да направи ремонта.

„Общината го извършва със свои средства за сметка на собственика парите се търсят по съдебен ред”, обясни арх. Влади Калинов, директор на Строителния контрол към Столичната община.

Трайно решение на проблема според експертите е издаването на технически паспорти на сградите.

Инженерите предупреждават, че дали една сграда е опасна зависи не само от това колко е стара, но и как е поддържана