Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат.  Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България.  Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат. 

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок.  И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

Снимка: bTV

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лева, а след данъци заплата у нас е 807 лева.

Снимка: bTV

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Снимка: bTV

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

Снимка: bTV

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци. 

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лева месечно в Румъния срещу 1000 лева в България.

Икономическият експерт Мика Зайкова смята, че Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с корупцията.

„Там има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции. Те правят реални стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата икономика, а ние правим мимикрия – първо, на реформи, второ, на борба с корупция”, каза Зайкова.

В Румъния има около 6 пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България, отбелязва икономистът Кольо Парамов пред bTV. И посочи доверието на големите инвеститори в Румъния като основна причина за повишаването на заплатите.

По думите му в момента България прави чужди инвестиции 100 милиона евро на месец, в годишен план - около 1,1 – 1,2 милиарда. Страната ни се нуждае минимум от 4 пъти повече чужди инвестиции, коментира Парамов.

„Вторият проблем е Валутният борд. Ние имаме лошо парично неравновесие, което в момента блокира цялото развитие на България”, посочи Парамов.

„Няма проблем да минем към еврото, защото всичко в момента в България е в евро”, заяви още той. 

50% е сивата икономика у нас, 4,5 милиарда не влизат в данъчната система, изчисли още Мика Зайкова.

Статистиката показва, че няма как да разчитаме да станем по-богати с развитие на туризма, защото единствената сфера, в която заплатите между България и Румъния не е значителна, е обслужването. Работещите в хотели, ресторанти, магазини и т.н. получават малко под 600 лева у нас срещу около 700 лева в Румъния.  

Снимка: bTV

Румъния не е държава, на чиято икономика и стандарт на живот някой в Европа завижда. Но 19-милионната страна изглежда все по-богата, ако бъде погледната от южната страна на Дунав.