Държавните органи нямат специални изисквания за монтаж и поддръжка на хотелските джакузита, а хотелиерите не са нормативно задължени да имат договор за профилактика с външна фирма.

Това стана ясно от проверка на bTV, след като 4-годишно момиченце беше засмукано от помпа на джакузи в хотел „Адмирал” в Златни пясъци.

Всички джакузита са снабдени с предпазна решетка, която след профилактика или ремонт трябва да бъде поставена отново от съображения за безопасност. При отстраняване на предпазния капак обаче се улеснява засмукването с голямо налягане.

Именно това е причината детето да бъде засмукано. По време на инцидента предпазната решетка е липсвала, категорична е майката на момичето. При Съоръжението в хотела е монтирано преди 13 години, но досега не е имало нередности. 

 

Оказва се, че заради икономии почти всички хотелиери разчитат за проверката на изправността на джакузитата на спасителите или на други работници.

Технически експертизи трябва да изяснят правилна ли е била експлоатацията и поддръжката на джакузито в хотела на Златни пясъци. 

Междувременно състоянието на малкото момиче остава тежко, а опасността за живота му все още не е отминала.

Вижте повече във видеото: