Всеки един личен лекар е длъжен да уведоми своите пациенти къде може да потърсят медицинска помощ в извънработното му време. Това обясни председателят на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в студиото на „Тази сутрин”.

Джипитата могат да сключат договори срещу заплащане с филиали на Спешна помощ, в които пациентите съответно да получават консултации. 

Пациентите трябва да знаят точно къде може да бъде осигурено обслужването им, когато личният им лекар почива или е в отпуск. Много от тях обаче предпочитат в такива ситуации да повикат спешна помощ. По думите на д-р Миндов трябва първо да прецени дали състоянието наистина изисква тази помощ и към кого трябва да се обърнат.

„Спешната помощ спасява много голяма част от здравно неосигурените”, обясни още д-р Миндов и допълни, че много от тях се обръщат именно към нея, защото за тях тя остава единственият безплатен портал.

Много родители пък предпочитат да водят децата си в частни лекарски кабинети и да заплатят за прегледа. Така те са по-спокойни, че ще получат адекватно и бързо обслужване в извънработното време на личния лекар.

Вижте повече във видеото: