Кой на кого трябва да се извини в скандала с руския патриарх
Валери Симеонов се държи като озверял фашист и няма място в кабинета, смята Александър Симов. Спас Гърневски се надява самият патриарх да осъзнае какво е направил и да се извини
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 9
    4
Спас Гърневски, Александър Симов
Снимка: bTV

Вицепремиерът Валери Симеонов се държи като озверял фашист. Няма никакъв смисъл да се извинява – в такава ситуация се махаш от правителството моментално. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от БСП Александър Симов.

Той коментира изказването на Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил, в което го нарича „цигарен патриарх“, „второразрядно ченге“ и пр. Думите му предизвикаха скандал в редиците на Обединените патриоти и „Атака“ и ВМРО се разграничиха от тях, а Волен Сидеров дори заяви, че управлението може и без Симеонов.

Александър Симов
Снимка: bTV

Според Симов, ако премиерът Бойко Борисов е човек на място и геополитически стратег, трябва веднага да отстрани член на кабинета му, позволил си „такава фраза, позволил си да се държи като дребен хулиган на футболен мач“.

Ако патриарх Кирил беше тук в лично качество, а Валери Симеонов се намираше в някоя бургаска кръчма с група приятели, не беше вицепремиер и си позволеше такъв език, сигурно щеше да мине. „Но когато го казва вицепремиерът на България, той прави скандала чудовищен, огромен. Валери Симеонов се държи като, извинявам се, озверял фашист. В лицето на Кирил, който идва тук в институционално качество, той обижда цялата Руска православна църква. Ако Валери Симеонов смята, че това е ролята му на вицепремиер – да ни забърква в такива конфликти, то значи имаме кабинет, който ще ражда само трусове и бури“, каза Симов.

„Не съм против това един български политик и вицепремиер да изразява позиция по този скандал, но когато думите ти приличат на нещо, написано на стените на градска тоалетна, съжалявам, мястото ти е вън от политиката“, добави той.

Спас Гърневски
Снимка: bTV

Патриарх Кирил подмина добрия тон, коментира Спас Гърневски от ГЕРБ и добави, че когато си гост в една държава, не може да осъждаш с такъв назидателен тон нейни действия и право ѝ да има своя политика.

Той визира видеото, публикувано от Руската патриаршия, в която Кирил подчертава, че България е освободена от Русия и „няма никакви исторически или прагматични причини историческата истина да се премълчава или да се интерпретира лъжливо“.

Дискусии след упреците на патриарх Кирил – излезе ли той от протокола?Видео от срещата му с президента Румен Радев беше публикувано от Московската патриаршия

„Това тропане по масата беше недопустимо. Надявам се, че самият патриарх ще намери начин да осъзнае какво е направил и да се извини“, каза депутатът от ГЕРБ.

Московската патриаршия обяви: В България се опитват да заличат руския принос за Освобождението Паметта за приноса на Русия се пази от българския народ, допълват от там

Според него Обединените патриоти трябва да се разберат помежду си дали Симеонов трябва да се извини и е убеден, че „те ще си изчистят отношенията“. ГЕРБ има своята позиция, тя е ясно изразена – иска да знае дали президентът и премиерът водят синхронизирана политика по отношение на българския интерес и достойнство, каза Гърневски. Затова и пожелали разсекретяване на стенограмата от срещата – за да се види имало ли е позиция на президента по отношение на това изказване.

Спас Гърневски, Александър Симов
Снимка: bTV

Гърневски посочи още, че изказването на патриарха е било „типично в имперски стил, типичен по отношение поведението към България от години... имаше назидателен тон и език, който смути, определено“.

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорченПричината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години

Кръвта няма цвят и националност, всяка пролята капка пръв за българската свобода трябва да бъде ценена. В този смисъл не приемам напълно това, което казва патриарх Кирил, но в крайна сметка мога да разбера тази реакция, коментира Симов. Достатъчно е човек да прокара случаен поглед по български медии навръх 3 март, за да разбере какво я е предизвикало. Достатъчно е да видим как се опитва да се интерпретира тази освободителна за България война. За мен проявата на достойнство в този случай е не да се опитаме да го превърнем в свръхскандал. На мен отговорът на президента ми хареса – за достойнството на мълчанието, каза Симов.

„Гига Мракобесие” след визитата на руския патриарх у насПравославен християнин критикува начина, по който вяра, бизнес и политика се оплитат у нас

Гърневски посочи, че няма как един български президент, при такъв назидателен тон, да не изтъкне, това, което е историческата правда за България – това е руско-турска война, която за нас е освободителна и всяка капка кръв е помогнала. Водещата роля на Русия е безспорна, но не може да не почетем и онези, които са пролели също кръв, каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 9
    4
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре