Йордановден е един от най-големите православни празници, който се отбелязва на 6 януари. Това е денят, в който Исус Христос получава своето Кръщение, а християнското триединство на Дух, Отец и Син се явява под формата на гълъб при река Йордан. Ето защо празникът се нарича още Богоявление.

В цялата страна на този ден в църквите се отслужва Света литургия, освещават се бойните знамена, а след това се провежда ритуалът по Спасяване на Светия кръст. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Очакваме вашите празнични снимки и видеоматериали от Богоявление в новата мисия на "Аз, репортерът" - На Йордановден: Как празнувате и кой хвана кръста?

В Калофер всяка година стотици мъже се хващат на мъжкото хоро, под звуците на гайди. От рано сутринта те се потапят в ледените води на Тунджа, спасеният кръст по традиция се дава на най-малкия участник в хорото.

В София тържественият водосвет ще бъде отслужен от 13.00 часа до езерото в жк "Дружба", след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст.

Снимка: Аз, репортерът

В Пловдив от 08.30 часа дядо Николай ще отслужи Света литургия в катедралния храм "Успение Богородично". От 11.00 часа пред църквата ще има освещаване на бойните знамена и литийно шествие. В 11.30 часа ще бъде отслужен водосветът на брега на река Марица срещу Водната палата, след което ще хвърли разпятието във водата.

Във Варна тържествената литургия ще бъде отслужена в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в 10.00 часа. Благославяне на частите и техните бойни знамена ще се състои от 10.30 часа, полагане на венци и цветя на паметника на Христо Ботев ще бъде от 10.50 часа, а Богоявленският водосвет ще се проведе на Първа буна от 11.30 часа.

В Бургас честванията за Йордановден ще започнат в 08.30 часа, когато Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична литургия в храм "Света Богородица".

Литийното шествие за спасяването на Светия кръст ще започне в 10.45 часа, ще премине по пл. "Атанас Сиреков" - ул. "Алеко Богориди" - Морската градина - Моста. Началният час на ритуала за спасяване на кръста ще бъде в 11.00 часа.

Снимка: Аз, репортерът

В Несебър и тази година ритуалът по хвърляне на кръста ще се състои на плажа под Морска гара от 12.00 часа.

В Поморие празнични литургии ще има от 08.30 часа в храм „Преображение Господне" и от 09.00 часа в храм „ Свето Рождество Богородично". В 10.30 часа ще се проведе литийното шествие до бул. "Яворов" и спасяване на Светия кръст (на морската алея пред ритуалната зала).

Празничната литургия в манастира "Св. Георги" ще бъде от 09.00 часа. Литийното шествие ще започне в 11.00 часа от манастира до ул. „Морска" и спасяване на Светия кръст.

В Ахелой в 11:30 часа ще има празнична литургия в храм „Св. Възнесение Господне”, а от 12:00 часа – литийно шествие от храма до плажа и спасяване на Светия Кръст.

В Китен за кръста на Йордановден ще се състезават в морето край пристанището. Ритуалът ще започне в 11.30 часа.

В Приморско честването на 6 януари ще започне от 9.00 часа със служба в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. От 11 часа с литийно шествие жители и гости на града ще се отправят към пристанището, където ще станат част от церемонията по спасяването на Светия кръст.

В Шабла бойните знамена на военното поделение при зенитния полигон ще бъдат благословени. Празникът в Шабла ще започне със Света литургия в храма "Свети Харалампий". Ритуалът по спасяването на Светия кръст ще се състои в Шабла и в близкото село Крапец.

И в Каварна ще бъде отслужен Богоявленски водосвет, след което отец Василий ще хвърли кръста от втора буна в морето. Ритуалът ще се проведе от 11.30 часа. На празника общината организира безплатен транспорт за гражданите, автобусът тръгва в 11.15 часа от храма "Свето Успение Богородично".

В Балчик най-големите смелчаци, готови да се хвърлят в морето, ще се съберат за ритуала до Морската гара. В надпреварата за кръста, както е обичайно, се очаква да се включи и чуждестранен гражданин, който живее в общината.

В Дупница ще има "мъжко" хоро за Йордановден

В Дупница ритуалът по хвърлянето на кръста на Йордановден ще стане на Наков мост в 12.00 часа. Той ще бъде хвърлен във водите на река Джерман.

От тази година, по инициатива на група младежи, ще бъде създаден и нов ритуал с български традиционни хора във водата под съпровода на гайди. "Мъжкото" хоро ще започне в 10.00 часа под Наков мост. Всички пари, които бъдат събрани по време на ритуала ще бъдат дарени за рехабилитацията на Веселин Георгиев. 33-годишният мъж страда от парализа, загуба на мускулните функции и се нуждае от продължително лечение.

"Мъжко хоро" и в Сливен

В Сливен водосветът ще бъде отслужен при моста на Новоселска река. Той ще започне в 11.00 часа, като кръстът ще бъде хвърлен в специално подготвен за целта водоем. За втора година след литургията в църквата "Св. София" във водите на река Новоселска ще се играе "мъжко хоро".

В продължение на много години Богоявленския ритуал по хвърляне на кръста в Сливен бе извършван във фонтан пред сградата на общината.

В Ямбол ритуалът за благославяне на войнските знамена ще започне в 11.30 часа пред храм „Св. Николай Чудотворец”. Веднага след него започва литийното шествие до моста на Тунджа на входа на Градския парк, където в 12.15 часа ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката.

В Русе началото на литийното шествие ще бъде в 11.00 ч. пред храм „Св. Троица”, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11.30 ч. на Понтона под хотел „Рига”.

В Свищов традиционният водосвет ще започне от 10.00 ч. в църквата "Света Троица", а от 11.30 ч. в местността "Паметниците" ще се проведе ритуала по хвърлянето на кръста в р. Дунав.

В Лом традиционният Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в 11.00 часа пред хотел-ресторант "Трансимпекс”, след което ще се проведе ритуалът по изваждане на Светия кръст от водите на р. Дунав.

В Сандански традиционният ритуал по хвърляне на кръста ще се проведе от 11:20 ч. на езерото в Градския парк.

В Ловеч тържествената Света литургия ще започне в 09.00 часа в параклиса „Въведение Богородично“. В 11:00 ч. на площада ще бъде отслужен водосвет и Освещаване на бойните знамена.

След това шествие ще се отправи към пешеходния мост на площад „Екзарх Йосиф I“ за хвърляне на кръста в р. Осъм. Началният час на ритуала на моста е 11.45 ч.

В Габрово от 9.00 часа ще се отслужи литургия и водосвет и ще се раздаде курбан за здраве. По традиция дървеният кръст ще бъде хвърлен в река Сивек и, който успее да го хване ще бъде здрав през цялата година.

Снимка: Аз, репортерът

В Казанлък от 9.00 ч. ще бъде отслужена Света литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. ще се проведе водосвет в двора на храма, след което литийно шествие до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“, където в 11.00 часа ще се състои ритуалът за спасяването на Богоявленския кръст.

В Родопите има традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, който са се оженили миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора "хаскари" или "къпинчари". Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

Народът нарича празниците Богоявление и Ивановден по общо име "Водици", заради връзката им към вода.

Именниците

На Йордановден празнуват хората, които носят имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

На този ден също се отбелязва рождения ден на Христо Ботев, чийто ярък живот изиграва огромна роля не само в борбата на българския народ за свобода, но и в българската литература, история и култура.