Прокуратурата в Ихтиман издирва шофьори, виновни за кошмара на магистрала „Тракия“, и вече е образувала две досъдебни производства за нарушаване на правилата за движение, довело до раняването на повече от един човек.

При серията верижни катастрофи с над 40 автомобила вчера пострадаха повече от 30 души. В момента на удара някои автомобили са се движели с над 100 км/час.

Снимка: bTV

Експеримент на bTV обаче показа, че в ранните часове на деня районът е обвит в мъгла, а близкото сметище продължава да тлее.

В деня на инцидента на спешния телефон 112 са подадени 72 сигнала, част от които са за наличието именно на мъгла. Първият сигнал за кошмара на магистралата е подаден в 5:55 ч. сутринта – мъж се обажда с думите, че има катастрофа между камион и лека кола с двама пострадали край сметището на Ихтиман. Казва още, че „има ужасяваща мъгла, от която почти нищо не се вижда“.

Днес екип на bTV беше на мястото на катастрофата в същия час и въпреки че няма как в два поредни дни атмосферните условия да са еднакви, тази сутрин те се оказаха доста сходни с вчерашните – мъгла, дим и силно намалена видимост, заради която шофьорите натискат спирачките.

Вчера обаче влажността е била по-висока, следователно и мъглата е била по-гъста.

Според експерти високото атмосферно налягане сутрин прави въздуха по тежък и това натиска дима надолу към земята, което създава усещането за гъст дим и пушек на мястото на инцидента.

Това метеорологично би могло да се дефинира като смог – мъгла, примесена с частици от индустриално замърсяване, в случая – пушек от близкото сметище, коментира професор Христо Георгиев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Снимка: bTV

„Вероятно има някакъв ефект от двете неща – от метеорологични условия за образуване на мъгла и наличието на съответни примеси в атмосферата, които улесняват този процес“, обясни той.

Пътната агенция е могла да вземе мерки като пренасочи трафика по алтернативен маршрут, твърдят експерти по пътна безопасност.

Освен дима и мъглата, основна причина за катастрофата е и несъобразената скорост, смята бившият шеф на Магистрална полиция Красимир Занев.

Снимка: bTV

Същевременно сметището край магистралата продължава да тлее и дими, въпреки че през цялата нощ екипи на пожарната го обливаха с вода.

Снимка: bTV

В късния следобед обаче от РИОСВ – София са направили замерване на въздуха в района и не са установили замърсяване.

Вижте повече във видеото: