Кой кой е в новия кабинет и каква е формулата, по която са разпределени министрите? 

Как са разпределени коалиционните тежести, ще разберем едва когато видим списъка на заместник-министрите и областните управители.  

Засега обаче преобладават изненадите. Екатерина Захариева не е правосъден министър, както се очакваше. Тя ще влезе в Министерството на външните работи, ще бъде и вицепремиер. Казват, че дългият й административен опит в изпълнителната власт и президентството, е надделял като аргумент при смяната ресора, но надали е само това.

Ново име със стар ресор - това е Нено Димов, който се завръща в екологията като титуляр, а беше  заместник-министър при кабинета на Иван Костов. Той е единствената откровено дясна фигура в правителството. Ненов идва от средите на неправителствените организации - Института за дясна политика.

Бойко Борисов качи отново Цецка Цачева на сцената, като я номинира за министър на правосъдието. Бившият председател на Народното събрание и неуспял кандидат за президент не влезе в парламента дори като редови депутат и вероятно с голямо желание ще поеме поста.

Винаги канен в изпълнителната власт - шефът на ВМА Николай Петров поема здравеопазването. Атестацията за него като служебен министър е много висока и е предопределила избора на премиера.   

Правителството на Борисов търси баланса и е единственото възможно, смята политологът Антоний Гълъбов. "Г-н Борисов ще влезе в друга река, тази коалиционна формула е различна", смята той.  

Татяна Буруджиева обаче не крие възмущението си от кадровите решения в новия кабинет - в правосъдието и във външните работи. "Разбирам, че на г-жа Цачева трябва да й се даде дължимото за партийната вярност, самоотверженост и борбеност, но нито като юрист, нито като политик г-жа Цачева може да се ползва с това уважение", посочи тя.

"Това е една шеметна кариера на г-жа Захариева, тази енциклопедична личност е откритие за мен, ще видим как ще се проявява нататък", отбеляза Буруджиева.  

Бойко Борисов е единственият политик след промените у нас, който ще бъде министър-председател за трети път, а за втори път шеф на кабинета на премиера ще стане Румяна Бъчварова.

Друга голяма изненада в кабинета "Борисов 3" е фактът, че в културното министерство влиза настоящият заместник-министър Боил Банов, след като рано тази сутрин Вежди Рашидов отказа по лични причини поста след среща с Борисов. Банов е театрален режисьор и вече два пъти е бил заместник във ведомството.

Стремглава кариера застигна Красимир Вълчев - номинацията за министър на образованието. Той бе главен секретар там по време на първия мандат на Борисов, но вече се превръща в политическа фигура.

За първи път Лиляна Павлова няма да е нито министър на регионалното развитие, нито ще е вицепремиер.  

В последния момент стана ясно, че тя ще оглави новото ведомство за българското европредседателство - нова структура в Министерския съвет, която има мандат само една година - до 2018 г. Каква ще бъде съдбата на Лиляна Павлова след този срок, предстои да разберем.