Кристиан Чарли Танев  e 22-годишен писател и влогър. Създател e на първия български супергерой със собствена комикс поредица – „Ракиямен”.

„Ракиямен” се роди, когато се чудех какво е най-българското нещо – съответно ракия, и как да направя супергерой от това – съответно Ракиямен. Всичко беше в следствие на един комедиен клип, който направих. Беше доста успешен, хората харесаха героя. Даже те го кръстиха”, разказва Кристиан.  

Снимка: btvnovinite.bg

Първия си комикс е получил, когато е бил на 9. „Тогава майка ми взе нейната колекция от комикси „Дъга”, старите дизайни на комикси „Дъга” и от там нататък се запалих и започнах да колекционирам от първите български издателства на комикси”, спомня си той. 

Кристиан създава Ракиямен, защото смята, че хората имат нужда от повече смях и добро настроение. Разлиствайки цветните страници на „Ракиямен”, едва ли някой може да си представи, че Кристиан вижда света черно-бял.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не ме приеха в Художествената академия поради здравословни причини – не виждам никакви цветове”, признава той.

Кристиан обаче е категоричен, че това не го определя като човек и като характер.

Младият автор  е част от новото модерно общество – общество, което живее и твори във виртуалното пространство. Въпреки това той обича книгите. Важна роля за любовта му към литературата освен майка му имат и преподавателите по литература.

„Обожавах българския език и литературата. Не бях добър ученик, защото не можеше да ми се задържи вниманието за много дълго.  Първият, който успя да ми го задържи, беше този, който ми преподаваше за курсове за кандидатстване след седми клас. Просто ме грабна и ме накара да започна чета, не на сила, а чисто от интерес какво говори. След това се преместих на първия чин, започнах да следя какво казва и се представих доста добре на изпитите след седми клас”, разказва още Кристиан.  

Освен комикс той е напът да издаде и първата си книга, която има и своя кауза. Тя ще е с кратки истории, събирани от пенсионери и възрастни хора, които познава. „Ще се казва „Пенсионен фонд”. Ще запиша техните истории и техните преживявания като млади и как в момента ги третират като по-възрастни”, отбелязва Кристиан.

Всички доходи ще бъдат дарени за пенсионери в неравностойно положение. Според Кристиан няма достатъчно хора, каузи или благотворителност, които да помагат на възрастните хора. „Даже бяха определени като негоден човешки материал, което е недопустимо за мен”, подчертава той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обичам да работя, да съм зает. Да се чувствам спокоен, защото съм имал малко проблеми с панически атаки и т.н и това да работя ме успокоява. Караме да се чувствам пълен, ако мога така да се изразя”, казва още Кристиан.

„Не се надявам нещо да дойде от небесата, на нечуван успех. Не се надявам да забогатея от нищо, от лотарията например. Надявам се просто това, което желая да правя, и ме прави щастлив, да успея се издържам с него до края на живота си”, допълва той.