Миналата седмица Министерството на образованието и науката публикува подробен отчет за тазгодишните държавни зрелостни изпити. Той показва, че често първи по успех са по-малки училища и гимназии.

Тази година задължителния ДЗИ по български език и литература са положили 52 855 зрелостници. В топ 100 на най-добрите училища попадат 76 общински, 11 държавни и 13 частни учебни заведения, сочи отчетът.

Както и в предишните години, първите места по успех по български език и литература са запазена територия за няколко столични училища и гимназии. Най-добре са се представили завършващите 91-ва Немска езикова гимназия ,,Професор Константин Гълъбов", следвани от връстниците си от Американския колеж и 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

Първенец на матурата по български език и литература сред училищата извън столицата и на четвърто място в страната е Частна профилирана гимназия „Леонардо да Винчи” в Добрич, но там матура по български език и литература полагат едва трима зрелостници.

Тази тенденция се наблюдава и при втория задължителен ДЗИ, който е по избираем предмет. Номер едно по математика с успех 6.00 е СОУ "Народни будители” в Брацигово, област Пазарджик, но с уточнението, че само един зрелостник е положил матура по този предмет.

Водещи математически гимназии като Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия се нареждат съотвено на 12-то и 39-то място поради значително по-високия брой на избралите математика за втори задължителен ДЗИ.

При чуждите езици ситуацията е сходна. Повечето хора предполагат, че по английски език първите места са за Американския колеж в София и езиковите гимназии в столицата. Всъщност ЧСОУ "Рьорих" с ранно чуждоезиково обучение и разширено изучаване на музика и изобразително изкуство е шампион по този предмет с успех 5.860, защото само двама зрелостници са положили изпита. Веднага след него се нарежда Американският колеж, където обаче същия изпит полагат 86 абитуриенти.

Първенци по немски, испански, френски и италиански език са училища и гимназии с изключително малък брой на положилите такъв изпит, а не учебните заведения с най-солидна репутация по отношение на преподаването на съответния език, а именно 91-ва Немска езикова гимназия ,,Професор Константин Гълъбов", 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и Националният учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия.

Любопитен щрих от класирането по история е броят на положилите изпита в професионалната гимназия в град Ихтиман, в която bTV установи множество нередности около провеждането на матурите. Там 73-ма или близо половината от 149-те завършващи гимназията са положили изпита с общ  успех е 2.495.  

Всички резултати от матурите може да разгледате тук.