Петък, два екипажа на вертолети МИ-17 са вдигнати по тревога заради бушуващия огън в Рила. Първи от авиобаза Крумово излитат майор Йорданов и колегите му. И препятствията започват веднага щом наближават огъня.

„Там склонът е доста стръмен, може би 80% по моя преценка. Ние летим срещу стена. Да създадем такива наклони и скорости, че да не попаднем в сложна ситуация, защото там и ветровете са много особени”, обяснява майор Йордан Йорданов.

Именно страничният вятър е най-големият кошмар за пилотите, твърди подполковник Павлов. Той и колегите му попадат в критична ситуация, когато, заради техническа повреда, не успяват да освободят тоновете вода на борда.

„Плавно отидохме на площадката за кацане с два тона и половина вода. Подходихме много прецизно, защото, ако има удар и  бамби бакът е пълен може да го повредим”, разказа подп. Димитър Павлов.

Общо 216 тона вода - това е количеството, което екипажите на МИ-17 са излели над горящата Рила. Бамби бъкетите са резервоарите, които се закачат под хеликоптерите и, с които се правят заходите за потушаване на пожарите.

„Не се чувстваме по-специални”, казва майор Йорданов.

„Всичко за тези 8-9 часа, в които работехме на ден, просто мина като миг”, коментира подп. Павлов.

Съдбата си прави и зловеща шега с летците преди мисията. Денят, в който са вдигнати по тревога, съвпада с почитането на паметта на четирима техни колеги, които загиват в катастрофа с МИ-17 при гасене на горски пожар.  

И докато хеликоптерите са в готовност за реакция, работата на войниците, които помагат на пожарната в планината продължава.

Ефрейтор Кирилка Тенкова е сред първите, взели участие в гасенето. Тръгва през нощта, за да стигне на билото в ранните часове на деня. Гаси с тупалка и помага загасените огнища да не пламнат наново.

„Трудно беше дишането, защото всичко тлееше. Имаше много дим и вятърът също помагаше да се разпалват някои от участъците, които са”, разказа ефрейторът от Сухопътните войски Кирилка Тенкова.

А всекидневните тренировки в поделението й помагат да издържа в трудни ситуации.

Още за пожара в Рила можете да видите тук:

  • Все още има тлеещи огнища на Рила
  • Пожарът в Рила е овладян
  • Рила: Пожарът от първо лице
  • Пожарът в Рила е локализиран
  • Пожарът в Рила отблизо (СНИМКИ)
  • Пожарът в Рила е силно ограничен (ОБЗОР)
  • Служител на парк „Рила”: Пламъците в планината са причинени от човек
  • Пламъците над Рилския манастир се разрастват
  • Горски пожар пламна край Рилския манастир (СНИМКИ)