Кой е храмът, който Божидар Димитров предложи да се пренесе в НИМ
По своята значимост стенописите в него са толкова ценни, колкото и тези в Боянската църква
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
църква, Беренде
Снимка: bTV

Цяла църква да се премести в Националния исторически музей – това предлага директорът на НИМ Божидар Димитров. Става въпрос за храм в драгоманското село Беренде, на около 60 км от София, който е свързан с цар Иван-Асен II.

По своята значимост стенописите в него са толкова ценни, колкото и тези в Боянската църква.

Предполага се, че храмът „Св. Петър и Павел” е построен от местен болярин през XIII в. Местната легенда разказва, че когато цар Иван-Асен II пътува на дипломатическа мисия в Сърбия, е оставил скиптъра и печата си на това място – за повече сигурност. Когато се завръща невредим, той решава да дари средства за малката църквица.

Пътят към нея е труден. Минавайки от там, на директора на НИМ му хрумва идея: да я пренесе, цялата, в музея.

„Случайно се връщах и исках да я видя, тя се оказа в такава планинска дупка, че не може да се направи нищо на място – нито туризъм, нито реставрация. Защо да не я пренесем цялата църква, тя е много малка, аз имам две пренесени римски гробници”, коментира проф. Димитров.

църква, Беренде
Снимка: bTV

Като чули, че градежът може и да си „тръгне”, хората от Беренде се притеснили. А местната власт казва, че може и да няма път, но хората имат вяра. Постегнали ценния параклис преди време.

За да кандидатстват за цялостен ремонт с европари трябват обаче документи за собственост, а тя не е уточнена и за нея няма нотариален акт.

Вижте още във видеото:

 

 

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре