Втори ден първата реч на новия президент предизвиква противоречиви коментари. Румен Радев е критикуван защо през цялото време четеше от трибуна на Народното събрание, а не се обърна директно към депутатите. Протоколните му гафове също не останаха незабелязани.

В новото си качество Румен Радев за първи път се сблъска с правилото за речите в публичното пространство. Те се пишат от професионалисти, но отговорността за думите и посланията в тях носи само политикът.

„Едно изречение може да променя история, всички си спомняме кой каза аз съм берлинчанин”, коментира политическият ПР Арман Бабикян.

Специалистите не са единни в оценките си за факта, че Радев прочете речта си и не посмя да говори без текст.

„Не е свободен и не се чувства спокойно. По-добре е човек да прочете речта си, отколкото да опитва да рецитира наизуст”, допълни Бабикян.

„Речта не е професия, някой не може да напише това, което ние през опита и мисълта си  трябва да можем да кажем на хората”, коментира преподавателят по публична реч доц. Владислав Миланов.

Вчера Румен Радев директно показа, че предпочита действията пред думите.

Истината е, че ние не сме имали президент, който чрез речта си да ни завладее, допълни доц. Миланов.

Самият Радев се опита да намекне на едно място, че не думите са му силата, а действията”, припомни Бабикян.

Президентът обаче изпусна буква в думата стимулирам и промени смисъла й.  Обърка и протокола в обръщението си към патриарха.

Специалистите са категорични, че Румен Радев направи направи няколко протоколни гафа, но се надяват, че още преди да изтече петгодишния му мандат, той ще научи тънкостите на протокола.

Следващата реч на новия президент ще бъде в неделя, 22 януари,  когато той официално ще встъпи в длъжност.