ЦИК обяви окончателния списък с новите 240 депутати. Общо отказалите се да заемат депутатските банки са 15, а влезлите от две листи, които трябваше да решат откъде ще са депутати, са 12.

Сред основните имена тук са Бойко Борисов, който влиза от Пловдив, а не от София. Така в парламента попада Румяна Бъчварова.

Стефан Данаилов - влиза от София, Мустафа Карадайъ - от Кърджали, Веселин Марешки - от София, и Валери Симеонов - също от София.

Общият брой на отказалите се депутати е 15 - някои защото влязоха благодарение на феномена 15/15 и се съобразиха с желанието на партиите си да се оттеглят, а други - защото заемат определени длъжности.

Снимка: btvnovinite.bg

Хасан Азис се отказва за втори път. „Решението на ръководството на ДПС е да продължа като кмет на община Кърджали, което съвпада и с моето виждане”, коментира той.

Сред депутатите, които влизат от две листи и днес направиха своя избор, са още Цветан Цветанов от Велико Търново, Томислав Дончев, който влиза от Габрово, Теменужка Петкова - от Търговище и Владислав Горанов - от София.

Снимка: btvnovinite.bg

Делян Пеевски ще е депутат от Благоевград, а Камен Костадинов - от Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Албена Найденова от „Воля” влиза от София област.

От парламента може да излязат още много депутати, ако заемат министерски кресла в кабинета. Засега обаче с кого ще управлява ГЕРБ не е официално обявено.

Ако Ивайло Московски отново стане министър, Цецка Цачева ще е депутат и в този парламент. Това не може да се каже за Слави Бинев, тъй като ДПС не печели нито един мандат в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-възрастния депутат, който ще удари звънеца в първия пленарен ден, е Тома Томов от БСП, а най-младата депутатка е 25-годишната Теодора Халачева от Пловдив, също от БСП.