Здравното министерство започва да разделя медицинските случаи по степен на спешност. Вече е определен наборът от въпроси, които ще задават диспечерите на спешните повиквания.

Най-спешните пациенти ще се отбелязват с код "червено". Тяхното състояние е животозастрашаващо и линейката трябва да пристигне до 8 минути. С код "жълто" ще се маркират пациентите, при които има потенциална опасност за живота, медицинският екип трябва да пристигне до 20 минути.

С код "зелено" ще се отбелязват случаите, при които има нисък риск да настъпят усложнения. Медиците трябва да се отзоват до втория час.

Операторът, при когото постъпи сигнала първоначално, ще задава общи въпроси, за да се изясни какво се е случило. Например дали пациентът диша – повдигат ли се гърдите му и чува ли се шум от дишане.

Снимка: bTV

Когато се определи какъв е видът на инцидента следват друг тип въпроси. Например при случай на давене операторът ще попита изваден ли е пострадалия от водата, колко време е бил под вода, какво е правил преди инцидента.

Снимка: bTV

Ще се дават и инструкции на околните до пристигането на линейка. Например - да не се мести пострадалия, да се запази телесната му температура.

Снимка: bTV

Софтуер с падащо меню ще подсказва на операторите какви въпроси да задават. „Няма да приемаме сигнали от хора, които се обаждат от тролея за пострадал на улицата. Защото ще трябва да ги разпитваме - как са, дали дишат, движат ли се. Което не може да стане от тролея, от трамвая или от терасата”, коментира д-р Лъчезар Трендафилов от Център за спешна медицинска помощ .

Спешните медици не обещават, че при новия ред винаги ще пристигат навреме - защото няма кой да пътува в линейките.

61-годишна пациентка има късмет към нея веднага да тръгне екипът на д-р Гоцев. Тя се оплаква от висока кръвно и отпадналост, а случаят би попаднал в категорията код "жълто". Д-р Румен Гоцев споделя, че често най-тежките сигнали се подават най-невинно.  

На място се оказва, че пациентката има силно главоболие с повръщане и вече е определена за код "червено".

Тестването на въпросниците и разделянето на случаите по степен на спешност започва от 16 ноември.