Словесна битка се разигра между ръководството на КНСБ и здравното министерство. Синдикатът поиска оставката на министър Петър Москов, а от ведомството отвърнаха, че от КНСБ били подведени.

Синдикатът заяви, че твърденията на МЗ, че не съществува проект за постановление на Министерския съвет, с който се предлага здравноосигурените да получават медицинска помощ и срещу заплащане, не са истина.

Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка с изявлението на здравното министерство, че ръководството на КНСБ е било подведено и такъв проект не съществува нито като документ, нито като намерение.

Вчера от синдиката поискаха оставката на министър Москов заради предложения за промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според синдиката с предвиждани промени здравноосигурените ще бъдат "дарени" с правото да заплащат за медицинска помощ.

От министерството последва отговор, с който заявиха, че са изненадани от изявлението на КНСБ, а твърденията на синдиката са основани на изцяло невярна информация.

Междувременно Българският лекарски съюз отново подкрепи категорично здравния министър и започнатите от него реформи.

"За пръв път имаме министър, който застава твърдо зад своите колеги, лекарите от страната, има намерение, желание, а явно и качествата да реализира истинска реформа в здравеопазването. Определено чувстваме, че има и подкрепа от целия кабинет", заяви в Русе председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.