У нас кметството в Харманли намери начин да печели от чужденците. В града, където се намира най-големият лагер за бежанци у нас, общината завиши 12 пъти таксата за обслужване на чужденци. Какво стои зад това решение?

В лагера в Харманли всеки месец поне 100 души получават статут на бежанец, след което, за да придобият документ за самоличност и ЕГН, задължително се регистрират в общината. Тази регистрация, с решение на общинския съвет, вече ще им струва 50 лева при досегашни 4 лв.

Ако за жителите Харманли, ЕГН-то е даденост по рождение, то за чужденците уникалният номер струва пари. Получават го след като придобият статута.

„След уведомяването на кмета чужденците са длъжни да отидат да се регистрират в регистрите на общината”, заяви Йордан Малинов, началник на центъра в Харманли.

Доскоро регистрацията е струвала 4 лева – такса съизмерима с всички останали услуги на общината. Обслужването на чужденците обаче било 12 пъти по-скъпо, показват сметките на кмета.

„Това са истински разходи - това не е просто да съм седнал и да съм ги измислил, нали - двама човека по толкова заплата, охраната, чистачката, която работи по цял ден, шофьорът, командировките, горивото, всичко това е калкулирано и толкоз струва”, каза кметът на Харманли Михаил Лисков.

Увеличението не е по джоба на всеки чужденец, но разходът е задължителен.

„Какво да правим - трябва да платим. Иначе оставаме нелегални. Имаме ли избор, според вас”, пита сириецът Мидас Хаджим.

„В края на краищата като чувам, че тук на разни знайни и незнайни дават по 200-300 евро, за да ги закарат до София и поне първият, който им върши работа в тая държава е общината - да си платят”, допълни кметът на Харманли.

Решението предизвика недоволството и на областния управител.

„Не е обосновано вдигането на таксата. Услугата се заплаща на база извършени разходи, които прави общината, там не се калкулира печалба”, заяви областният управител Добри Беливанов.

Сметката показва, че при 100 регистрации на чужденци месечно досега кметството е получавало 400 лева, а след завишението в общинската хазна ще влизат 5 000 лева.

Дали чужденците ще се превърнат в касички за местната хазна - предстои да разберем още следващата седмица, когато се очаква областният управител да вземе решение дали да стопира вдигането на таксата.