След нападението на лекарката от спешната помощ в Ботевград, се изработва карта на районите с най-много такива инциденти. Кметовете в тях ще убеждават местните да не нападат медиците.

Соня Драганова трудно ще забрави нощта, в която вижда окървавеното лице на колежката си. Отзовала се на сигнал в ромска махала и се върнала пребита. Пребитата лекарка е в болничен. Прокуратурата повдигна обвинение на 24-годишния бияч.

Здравният министър Петър Москов поиска от кмета на селото, в което е станал инцидента, да се срещне с ромските лидери и чрез тях да убеди хората да не посягат повече на лекари.

Според градоначалника на Ботевград Георги Георгиев идеята е „смехотворна” и тези проблеми няма да се решат с водене на разговори.

Предстои да се изработи карта с районите с най-много нападения над лекари. Кметовете по места също ще трябва да се срещат с ромски лидери и взаимно да гарантират безопасността на спешните медици. Ако гаранции няма, и медицинска помощ може да няма, намекна здравният министър.

„Системата е ограничена и може би това обективно ще доведе до невъзможност на тези места да се отзовават екипи на спешна помощ. Говоря съвсем сериозно", предупреди Москов.

Само през тази година нападенията над лекари са 225.175 от тях са в райони с концентрация на ромско население.