Кметът на Своге Жоро Цветков стана клиент на прокуратурата след сигнал на ВМРО – той беше привлечен като обвиняем за престъпление по служба за неизпълнение на общинския бюджет и нарушения на Закона за обществените поръчки.

„Кметът на Своге привлече вниманието ни след един пореден пътен инцидент с жертва на пътя – заради дългия ремонт на пътя – класически мърляшки дългогодишен ремонт – с изоставяне на машини и със затваряне на участъци”, обясни лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той постави няколко въпроса, свързани и с нарушенията от обвинителния акт на Цветков – дали са извършени обществени поръчки за построяването на подпорна стена на Гара Лакатник, за подмяната на общински водопровод между Своге и Церово, както и за ремонтирането на пътя към село Редина.

„За водопровода се твърди, че е изграден без нужда, а тръбите са закупени от склада на кмета Цветков, аз не мога да потвърдя дали това е така. Твърди се също, че пътят към Редина е построен, защото кметът има вила там. Твърди се също за много назначения на близки и роднини, които са в конфликт на интереси”, коментира още Джамбазки.

Във включване по телефона в ефира на bTV Жоро Цветков отрече всички обвинения и съмнения. „Това са поредните лъжи на Джамбазки, който не е запознат с дейността на община Своге и обществените поръчки”, категоричен беше той.

Кметът обясни, че в Лакатник са изградени две подпорни стени за 30 000 лв. „Комисия реши да се ремонтира по спешност и до 20 000 лв. - сключихме договор с фирма, която да ремонтира”, посочи той.

„За водопровода, старите тръби не отговаряха на стандарта по БДС – това наложи да направим обществена поръчка, да закупим тръби – те са подменени, но не от общината, а от ВиК”, обясни Цветков. Той призна, че от 15 години е в търговията със строителни материали, но отрече информацията, че тръбите са закупени от неговия склад.

И вилата в село Редина не била негова. „Вилата, която е закупена, е за ловната дружинка на селото. Тя е закупена от мен, но е закупена за дружинката. Участвахме няколко човека в закупуването, имаме намерение да я ремонтираме”, уточни Жоро Цветков.

По думите му, пътят до Редина не е единственият ремонтиран в общината. Той е бил в една обществена поръчка с още няколко отсечки като пътищата Реброво-Батурия-Ябланица и Искрец-Брезе.

Цветков намекна, че обвиненията срещу него идват не от ВМРО, а от друго място, като това е акция срещу него заради засегнати чужди интереси. Кметът обаче отказа да посочи кой организира кампанията срещу него с аргумента, че „не е в студиото” и „се намираме в предизборна кампания”.

„В много малки населени места местната власт се феодализира. Работят с всички политически партии и в резултат се правят ето такива неща. Всичко там се прави по спешност”, коментира след това Ангел Джамбазки.