Болно ми е за това, че се спестяват факти от историята на държавата. Няма как една политическа система да бъде цяла, ако тя не е на здрави основи. Как да са здрави, като има напрежение? Това попита кметът на Панагюрище Никола Белишки, който по време на честването на годишнината от Априлското въстание обяви, че „турското робство няма синоним”.

„Как да наричаме този процес, при който работиш ангария? Как да наричаме това време, в което плащаме кръвен данък? Как да наричаме това време, в което всеки може да влезе в къщата ти само защото е „правоверен” и да те заколи като агне?”, запита кметът в студиото на „120 минути”.

Той подчерта, че тази година, както и предишните, основни моменти в словото му са били историческите факти, паметта на предците и призива за обединение.

„Нека политиката да върви, политиката се прави от политици, но историята и животът се живеят от обикновените хора”, подчерта Белишки.

Той каза, че обикновените хора го поздравяват, защото всяка къща в Панагюрище, всеки род има свои „Записки по българските въстания”. Към тях са се присъединили и някои от присъствалите на церемонията политици.

Белишки подчерта, че стои зад думите си и би ги повторил "каквото и да се случи".