Кметът на Батак: Никога не съм злоупотребявал
В предаването „Тази сутрин“ Петър Паунов заяви, че не е направил абсолютно никакви нарушения, не е облагодетелствал семейството си и няма намерение да подава оставка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    4
Петър Паунов
Снимка: Ладислав Цветков

Не съм направил абсолютно никакви нарушения, не съм облагодетелствал семейството си и нямам намерение да подавам оставка. Това каза кметът на Батак Петър Паунов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди дни Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу него за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв., а от медийно разследване стана ясно, че фирма, чийто управител е синът на Паунов, е спечелила не една обществена поръчка в общината. Впоследствие прокуратурата се самосезира и по тези сигнали.

Проверяват кмета на Батак заради „семейни” обществени поръчкиФирма на сина на Петър Паунов е получила половин милион лева

Вижте повече във видеото:

Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм направил абсолютно никакви нарушения, каза Паунов. Той посочи, че преди влизането в сила на закона за конфликт на интереси има няколко обекта, изпълнени от фирма „Престиж“, управлявана от сина му, но те са спечелени по законовия ред.

ГЕРБ ще иска оставката на кмета на БатакПрокуратурата даде на съд Петър Паунов

По думите му не е странно тя да печели, тъй като е единствената на територията на Община Батак, която има абсолютно всички регистрации като строителна фирма.

Петър Паунов
Снимка: bTV

Фирмата всъщност е основана от самия Петър Паунов през 1993 г., но е прехвърлена на съпругата му през 2003 г. след избирането му за кмет.

На въпрос дали според него е морално тази фирма да участва в конкурси и да печели, Паунов отговори: „Ще ви кажа само едно – фирмата храни 32 семейства в Батак“.

Кметът изтъкна, че фирмата е спечелила поръчки не само от общината, а и от две Държавни горски стопанства. Според него обаче това няма връзка с поста му в Общината и семейството му не се е облагодетелствало. Паунов отрече и твърденията, че той е реалният управител на фирмата.

Той няколко пъти повтори, че след влизането в сила на закона за конфликт на интереси фирмата не е печелила поръчки.

Петър Паунов
Снимка: Ладислав Цветков

Призна обаче, че други фирми купуват строителни материали или наемат техника от фирмата на сина му, защото тя например притежава единствения бетонов възел в общината.

За обвинението за ощетяване на държавата при продажбата на държавен имот той каза: „Нито съм си превишил правата, нито съм нарушил закона“.

Според Окръжната прокуратура в Пазарджик Паунов е превишил правата си и е ощетил държавата при продажбата на част от държавен имот от 100 кв. м, който през 2014 г. е бил обявен за държавен от Районния съд в Пещера, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински.

Кметът на Батак става подсъдимПетър Паунов ще отговаря за продажбата на имот, който не е бил собственост на общината

По думите на Паунов е постъпила писмена молба от жена от Пазарджик, която не познава – собственик на законно построена сграда на яз. „Батак“. „Какво правим ние от там нататък? Поръчваме скица от кадастъра. От скицата, която получаваме, излиза, че имотът е общинска частна собственост (...) На база на скицата и данъчна оценка правим акт за общинска собственост, който внасяме в Агенция по вписванията – Пещера. Никой не казва, че [имотът] е държавен (...) Никой не го е оспорил. (...) Ако аз съм нарушил закона, би трябвало във всички тези документи да има някой с невярно съдържание“.

Петър Паунов
Снимка: bTV

Паунов посочи, че не е действал в полза на частен интерес.

Попитан дали има атака срещу него и откъде, кметът отговори: „Не мога да си обясня откъде идва, защото при тези документи не виждам какво нарушение съм направил и къде съм си превишил правата“.

Кметът обясни и че е избран е от листата на БСП, но е напуснал партията преди две години, а „мотивите са лично мои и си остават за мен“.

Паунов каза още, че все още е в болничен – до края на следващата седмица. Това обаче нямало общо със скандала, а с факта, че е диабетик и на всеки шест месеца влиза в болница за регулиране на кръвната захар.

Вижте целия разговор във видеото

  • 3
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре