Президентът Румен Радев ще връчи проучвателния мандат за управление на ГЕРБ в четвъртък, потвърдиха от "Дондуков 2". Консултациите при държавния глава продължиха днес двете най-големи партии в новия парламент.

ГЕРБ не бързат да обявят състава и структурата на правителството преди да бъде договорено коалиционно споразумение, което да им гарантира 4-годишно управление.

Имената на министрите в бъдещия кабинет ще са ясни в последния момент преди официалното обявяване на новото правителство, заяви Бойко Борисов.

ГЕРБ и БСП сблъскаха позициите си по отношение на предизборните обещания в програмите.

От левицата поискаха свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по въпросите за демографската катастрофа и бедността.

От ГЕРБ ги обвиниха, че правят фалшиви обещания. Прехвърчаха и искри.

Борисов разкритикува опозицията, която по думите му се държи безотговорно по най-важната тема, а именно предстоящото председателство на ЕС. Повод за това стана отказът на Корнелия Нинова Деница Златева, която и в момента е вицепремиер с ресор Европейско председателство да запази поста си и в кабинета „Борисов 3”.

„Не е повдиган въпросът за участието на Деница Златева в кабинет на Бойко Борисов. Отказваме, защото за нас това също е принципен политически въпрос. Ние имаме политическо решение на нашите органи в партията, че няма да участваме в голяма коалиция заради различията в нашите програми”, заяви Корнелия Нинова.

 

Снимка: Ладислав Цветков

„Още не е заглъхнало ехото от победата ни на парламентарните избори, започва да се говори кога и как ще има нови или ще се търси нестабилност. Това що за конструктивност е?”, коментира Бойко Борисов.

Днес беше потвърдена и информацията на bTV, че в четвъртък президентът ще връчи папката с проучвателния мандат на Бойко Борисов. Очевидно лидерът на ГЕРБ ще използва до последно конституционния срок от 7 дни, за да обсъжда структурата и персоналния състав на правителството, тъй като той ще е ясен едва на 3 май.

От изявлението на Борисов станаха ясни и част от приоритетите на третото му правителство, а именно въвеждане на тол такса, ремонт на мостове и тунели, както и инфраструктурни обекти в Северна България. Бяха споменати и увеличение на заплатите на учителите както и модернизационни проекти за армията.