Цял раздел „Човекът в българския свят” отпада от учебниците по литература за шести клас, а с него отпадат и емблематични произведения на български автори.

В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас.

Снимка: btvnovinite.bg

От учебниците изпадат „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна” и „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”.

„Хайдути” на Ботев се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас отпаднаха „Родната реч” на Вазов и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”. Тези две произведения не ги виждаме нито в 6-ти, нито в 8-ми клас.

Снимка: btvnovinite.bg

Началният текст на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Учениците няма да обогатяват знанията си за Паисий Будителят, нито за образа на Балкана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене”, смята Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

Вместо тези текстове в 6-ти калс са добавени „Робинзон Крузо” и „Моето семейство и други животни”.

В осми клас ще се изучават произведенията от Златния век на българската култура „Азбучна молитва”, „За буквите” и „Пространно житие на Константин-Кирил”.

Във втори клас промяната е, че предметът „Домашен бит и техника” ще бъде сменен от „Технология и предприемачество”.

Тъй като все още не са публикувани всички учебни програми не е ясно какво отпада окончателно от средното образование и какво ще остане. И тук идва недоумението на учителите - защо реформите се обявяват на парче.

Засега учебните програми са само проекти. Предложения ще се приемат до 22 февруари. След като бъдат одобрени ще започне съставянето на нови учебници. По тях ще учат учениците през учебната 2017-2018 година.