Матурите няма да бъдат провалени. Това увери просветният министър проф. Анелия Клисарова в коментар на разкритията на bTV от петък за теч на отговорите от матури.

В специално разследване стана ясно, че срещу 150 лева могат да бъдат купени отговорите на втората матура – по 13 учебни дисциплини. В случая екипът на bTV се сдоби с отговорите на зрелостния изпит по английски език – чрез SMS.

„Това е една престъпна схема, която е много порочна, но няма да наруши и да позволи на тези ученици, които са учили, да се провалят. И ще кажа защо – защото те не са успели нито с есето, нито със слушане и говорене", обясни Клисарова.

Тя бе категорична, че „всеки ще получи заслуженото”. Според министъра, са взети сериозни мерки - колегите, с които тя работела в МОН, били много отговорни и тя не можела да се съмнява, че има проблем във ведомството.

Клисарова заяви още, че обърканите отговори в изпита по английски език са били посочени само на сайта на министерството. Грешката била техническа и нямало да се отрази на оценките на зрелостниците.

Както bTV съобщи, ученици откриха грешки в отговорите на зрелостния изпит по предмета. За по-малко от денонощие петицията, която разпространяват зрелостниците, бе подписана от близо 2000 души.

Клисарова коментира скандалната тема преди тържественото общоградско шествие за 24 май да тръгне от сградата на Националния археологически музей към паметника на светите братя Кирил и Методий.

„24 май е най-светлият и най-истински български празник. Щастлива съм и развълнувана да бъда в това шествие, начело на всички ученици. Поклон пред учителите”, каза още министърът по повод празника на славянската писменост.