Китайската космическа станция е извън контрол, обяви информационната агенция на Народната република. Възможно ли е отломки от 8-тонното съоръжение да паднат на наша територия?

На 29 септември 2011 година от космодрума Дзиуцюен е изстреляна ракета, която носи на борда си едномодулната станция „Тиенгун 1”, или „Небесен дворец”. Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.

Ракетата-носител извежда на 360 километра над Земята станцията, която е с диаметър 10,4 метра и тегло 8,5 тона. Тя е оборудвана с модерни уреди и технологии, а целта е да бъдат тествани в реални космически условия.

Снимка: CCTV

„Небесният дворец” изпълнява успешно всички поставени задачи, до него лети и пилотирана мисия с китайски космонавти.

През март миналата година китайската информационна агенция „Синхуа” съобщи, че е изгубена връзката със станцията. Това означава, че наземният контрол не може да се осъществи контакт с навигационните й системи, за да овладее нейното движение в орбита.

Снимка: CCTV

Овладяването на Космоса е изключително техническо предизвикателство и не е прецедент учените да изгубят контрол върху апаратите около Земята.

В момента станцията орбитира с висока скорост около нашата планета и постепенно се снижава към нея. Обектът е неконтролируем и затова е трудно да се определи точната му траектория и предполагаемо място на падане. Приблизителните изчисления обаче показват, че през пролетта на 2018 г. „Небесен дворец” ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера.

Китайските учени успокояват, че по-голямата част от станцията ще изгори при навлизането в атмосферата. Както стана преди 16 години с руската „Мир”.

 „Според нашите изчисления и анализи повечето части от космическата станция ще изгорят при падането”, обяви У Пин, заместник-директор на китайската агенция за пилотирани космически полети.   

 „Въпросът, който е доста важен – кога действително тя ще падне, никой не може да каже. Защото за разлика от американските станции, като например „Касини”, който се разби в Сатурн, това беше контролирано. Той беше изведен от орбита със собствения си двигател”, коментира за bTV oснователят на сайта за космонавтика cosmos.1.bg д-р Светослав Александров.

Снимка: btvnovinite.bg

“Но в случая с китайската станция, към нея няма никакъв контрол. Двигателите не работят в момента и не може да бъде изведена от орбита. Не е ясно кога траекторията й ще се стесни достатъчно заради земното привличане, което ще позволи нейното падане”, допълни той.   

Причините за загубата на контрол върху „Тиенгун 1” са технически, потвърждават от китайската космическа агенция. Но не е ясно дали външни фактори като космически излъчвания или микрометеорити са виновни за това или вината е в механиката и софтуера.

Според данни на сайта за следене траекторията на космически обекти heavens-above.com , възможно е пътят на станцията да премине над или в близост до България.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров сподели за bTV, че отломки от падащата станция могат да изгорят или паднат на българска територия.

„Нужни са около няколко месеца, за да може китайската станция да загуби постепенно височина, да навлезе в по-дебелите пластове на земната атмосфера и да изгори в нея. Изчислено е, че между март и април следващата година тя ще падне на Земята и България се намира и на пътя на траекторията, на който могат да паднат части. Разбира се, не мисля, че има нужда хората да се притесняват”, отбеляза той.

Договорът за Космоса, който страната ни е подписала през 1967 година и международните спогодби по космическо право задължават България,  ако на наша територия падне космически апарат, да предоставим достъп до него и да съдействаме за взимането му от представители на страната, която го е произвела и изстреляла в Космоса.