КЕВР: Продажбата на активите на ЧЕЗ няма отношение към цената на тока
Ако при сделката бъдат нарушени условията на лицензиите, комисията ще пристъпи към налагане на глоби
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Иван Иванов, шеф на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Продажбата на активите на ЧЕЗ няма отношение към цената на електроенергията, затова няма никакво основание да се счита, че цената ще бъде увеличена, коментира във Велико Търново председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

По думите му подобни изявления от някои говорители и политици са чиста манипулация.

Той подчерта, че акциите са на енергийни дружества в състава на ЧЕЗ АД, които не произвеждат електроенергия, а извършват мрежови услуги по разпределение и снабдяване.

Даниел Смилов: Няма как управляващите да си измият ръцете, че сделката за ЧЕЗ е между частни лица Когато една сделка е нежелана от пазара, на който ще работи, тя трябва да се спре и да не се финансира, смята финансистът Емил Хърсев

КЕВР може да предприеме действия при нефинализирана сделка тогава, когато продавачът предлага за пазара само обособена част от енергийно дружество като материални активи. Когато става дума за продажби на акции, те като финансов инструмент не се контролират и регулират от комисията, уточни Иванов.

Той посочи, че от многократните изявления на Гинка Върбакова се разбира, че тя е наясно, че не може да получи разрешение за залагане на материални активи, затова е декларирала, че нейната фирма ще заложи единствено акциите на дружествата.

Корнелия Нинова: Вече няма съмнение кой стои зад Гинка ВърбаковаТя повтори думи на ГЕРБ, коментира лидерът на БСП

За двете възможности КЕВР нито е сезиран, нито ще се произнесе, защото няма казус по който да се вземе отношение, подчерта председателят на КЕВР.

„Галъп“: 72% от българите смятат случващото се около ЧЕЗ за ненормално и неприемливоМнозинството от анкетираните смятат, че държавата трябва да изкупи дяловете на дружеството у нас

Той посочи, че ако бъде осъществена сделката и тогава бъдат нарушени условията на лицензиите, комисията ще пристъпи към административно-наказателни разпоредби с налагане на глоби до 3 млн. лв.

Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада (ОБЗОР)Гинка Върбакова атакува Корнелия Нинова, от ББР видяха чешка манипулация в намесването им

Ако бъдат приети промените в закона за енергетиката, които са в ход, КЕВР ще има допълнителна възможност да санкционира големите дружества с глоби до 10% от оборота за предшестващата финансова година, а крайната мярка е отнемане на лиценза, в случай на заплаха на енергийната сигурност.

Иванов подчерта, че не е разговарял с Гинка Върбакова, тъй като тя не е ръководител на енергийните дружества.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че към момента няма притеснения за енергийната независимост на страната и за качеството на обслужването.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре