Комисията за енергийно и водно регулиране предлага парното и топлата вода да поевтинеят от април, съобщи БНР.

Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко.

Поевтиняването на топлоенергията е възможно заради предстоящото намаляване на цените на газа с около 23 на сто от следващия месец.

Падането на цените на парното и топлата вода ще се усети най-силно в Плевен, където и сега топлоенергията е най-евтина. Там от април спадът ще е 15 лева за киловатчас и той вече ще се продава за 36 лева без ДДС.

С 11 на сто падат цените във Враца и Разград, с 9 процента - във Велико Търново, с 5 на сто - в Бургас и Варна. В столицата поевтиняването ще е 3 на сто.

С около 50 стотинки за киловатчас по-малко ще се продават топлата вода и парното в Пловдив, където промяната е почти пренебрежима.

Тези предложения за нови цени на газа, парното и топлата вода предстои да бъдат обсъждани, преди Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе окончателно решение.