Държавният секретар на САЩ Джон Кери дойде на официално посещение в България и потвърди стратегическото партньорство на Съединените щати с България. Въпросът с отпадането на визите за българи остава нерешен, но топ-дипломатът обяви, че Вашингтон ще помага на страната да отстоява енергийната си независимост.

Кери изрази много силен ангажимент от американска страна да се пази суверенитета на България. Засилва се сътрудничеството в областта на отбраната и енергийната сигурност. Създават се четири съвместни работни групи в ключови сектори.

България ще получи американски енергиен пратеник, който да помага по енергийните въпроси. Няма да има проучвания за шистов газ у нас. Няма движение и по въпроса с визите, тъй като не сме изпълнили критериите.

Основното послание на Кери - България е и остава стратегически партньор на Съединените щати и суверенитетът ѝ трябва да бъде отстояван, защото страната ни е обкръжена от много предизвикателства.

„Има знаци на ангажимент на Русия към финансиране на политици в България. Това е въпрос на уважаване на суверенитета на тази страна, суверенитета на България и се надявам Русия да вземе друг набор от решения. Ние сме готови с партньорството си в НАТО да сме подкрепящи към страната ви в този момент на предизвикателства за икономиката и сигурността”, посочи американският дипломат.

САЩ подкрепят и правосъдната реформа. Обещана е помощ в модернизирането на армията и преодоляване на зависимостта от доставките на руско оръжие. Сътрудничеството продължава с работни групи в областите сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование.

„Хората в България са притеснени след решението за „Южен поток”, но ние сме тук, за да помогнем на правителството след това трудно, но силно решение страната да се придвижи в правилната посока. Сега е важно за европейските и американски компании да се включат в това”.

Специален американски пратеник ще работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за бъдещето на България в тази област. Ще се обсъжда строеж на седми реактор в Козлодуй от американската „Уестингхаус”, така че разходите да не увеличат дефицита на държавния бюджет над допустимите 3%. Разговорът за шистовия газ не е подновяван.

„Има мораториум за шистовия газ, докато се намери технология за това, тъй като находищата са в най-плодородната територия на България”, припомни премиерът Бойко Борисов.

Няколко пъти Кери подчерта, че е важно у нас да се установи върховенство на закона, за да се подобри средата за инвестиции и припомни, че в кариерата си на прокурор е разследвал именно престъпления на белите якички.

В международните медии

България влезе в центъра на международното внимание, благодарение на поредицата международни посещения, написа днес Би Би Си в материал „Западни лидери се отбиват в България”.

Британската медия какво търсят в София Джон Кери, Филип Хамънд и Йенс Столтенберг и дали ще го намерят. И след това изброява, че повечето от отговорите на първата част от въпроса са: газови доставки, войната в Източна Украйна, международният тероризъм, миграцията - законна и незаконна, както и ужасното състояние на българските въоръжени сили.

„И моментът на посещенията е важен”, отбелязва Би Би Си и припомня, че руският президент Владимир Путин е отменил миналия месец плановете за изграждане на газопровода „Южен поток”, като е обвинил за провала на проекта огъването на България под натиска на ЕС и САЩ.

Медията пише още, че НАТО настоява страната да повиши бюджета си за отбрана до 2% от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части. Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от искащи да станат бойци ислямисти, по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си.

Преди парламентарните избори във Великобритания през май, темата за българските и румънските граждани, които работят там, също беше в дневния ред при посещението на британския външен министър в София, допълва Би Би Си.

Протести срещу Кери

Два протеста бяха организирани в София срещу посещението на американския държавен секретар. Единият беше подкрепен от 700 души във Facebook, а другият се организира от партия „Атака”.

Най-близо до самото събитие успяха да стигнат депутатите от „Атака”. Въпреки че полицията не ги допусна до сградата на Министерския съвет, те успяха да се доберат до сградата на БНБ.

На плакатите на Атака беше изписано на френски език „Аз съм българин”. Протестиращите носеха плакати и с надписи „Аз съм против войната с Русия”, против американския натиск за добив на шистов газ и против трансатлантическото търговско споразумение.

Точно когато Джон Кери напускаше сградата на президентството, някой гръмна с пиратка, което изобщо не впечатли охраната и службите за сигурност.

Всъщност Американският държавен секретар изобщо не разбра, че някой протестира срещу посещението му, защото кортежът му мина по „Дондуков”, а не покрай Националната галерия, където го чакаха противниците на американската политика.

Изключителни мерки за сигурност

Мерките за сигурност покрай посещението на Кери предизвикаха неудобства за мнозина в София. При масирано полицейско присъствие, снайперисти по покривите и строг контрол в зоните на сигурност премина днешната визита на американската делегация.

Достъпът до Президентството и Министерския съвет беше абсолютно забранен. Екипи на ДОТИ проверяваха за взривни устройства по четири пъти зоната за сигурност. Служители на „Пътна полиция” „разчистваха” трасетата, по които се движеше дипломатическият екскорт.

Още преди два дни хората, които живеят на някои от централните столични булеварди, бяха предупредени да не отварят прозорците и балконските си врати. Мерките за сигурност все пак изненадаха и създадоха неудобство за мнозина.

Посещението на Джон Кери затрудни и работещите в отцепения район около Министерския съвет и Президентството. През кордона преминаваха единствено хората със специални пропуски.

Малко след 3 следобед американската делегация отпътува от София. Държавният секретар на Съединените щати отлетя за Париж, където утре ще има среща с френския президент Франсоа Оланд.

С това ограниченията и мерките за сигурност у нас отпаднаха. Движението в Столицата вече е спокойно. А от министерството на вътрешните работи съобщиха за bTV, че през деня не е имало никакви сериозни инциденти или нарушения на обществения ред. До края на месеца в София очакваме и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

  • Елена Поптодорова: Шистовият газ е шанс за независимост на България от руските капитали
  • Теория на конспирациите
  • Посещението на Джон Кери е струвало 5000 лв. на българите
  • САЩ предупредили Русия да не отмъщава на България
  • „Атака” протестира срещу Джон Кери
  • Кери кой?
  • В София Джон Кери пое ангажимент за борба с „Боко Харам”
  • Джон Кери разказва за посещението си в София в Туитър
  • САЩ се ангажира България да стане силна и суверенна държава
  • Световни медии отразяват визитата на Джон Кери в България