Специални патрули с камери ще дебнат прекалилите с емоции и алкохол по време на абитуриентските балове. Всяка година стотици са нарушителите в празничните вечери само в столицата.

В навечерието на абитуриентските балове, от Пътна полиция призовават младежите да са внимателни и да спазват правилата за движение на пътя. Специално внимание се обръща и на родителите на абитуриентите да подсигурят транспорт за децата си.

И тази година патрулки ще следят за безопасността на завършващите от двора на училището до ресторанта, където се провежда празничната вечер. Ще се осигуряват и маршрути, по които абитуриентите да се движат.

„Много важно е никой от компанията, който е употребил алкохол да не се качва да шофира, дори и на кратки разстояния. В последно време се употребяват и наркотици, нека се знае, че пътна полиция разполага и с тестове за наркотици и там също могат да бъдат заловени”, каза Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Всяка година заради употреба на алкохол или други нарушения над 100 са санкционираните водачи на автомобили само в Столицата. Не е ясен броят на незаловените. Тази година от Пътна полиция пускат и мобилни камери след нарушителите.

За неправилен превоз на пътниците от Пътна полиция могат да глобят с до 50 лева. Пътниците също подлежат на санкция - затова че не са сложили предпазните си колани.

Според КАТ тенденцията е нарушенията по време на баловете в последните години да намаляват, макар и с много малък темп.

А освен на пътя абитуриентите трябва да внимават и с количеството приет алкохол в празничната нощ.

Всеки от нас може да помогне в това да се намали броят на инцидентите в празничната вечер като снима с телефона си или с камера нарушителите на пътя. Съществува процедура, при която материалът може да се изпрати на СДВР с кратко обяснение на ситуацията и нарушителят да бъде санкциониран, въпреки че деянието е заснето от гражданин, а не полицай.