Натоварен трафик се очаква за трите почивни дни. Най-натоварени вече са основните пътища, както и тези към планинските курорти. Въведени са ограничения за тежкотоварните автомобили.

Проходът Шипка ще бъде затворен за автомобили.

Очакват се поледици и снегонавяване в Северна и Североизточна България и от КАТ призовават да не се пътува натам.

Още по обед трафикът към зимните курорти и най-вече към Банско се засили. Не липсваха и инциденти. На автомагистрала "Тракия" през целия ден продължи разширяването в участъка между Карнобат и Бургас. Остава ограничението за движение с 90 км/час.

„Отправяме апел ако не е необходимо да не предприемат пътувания, ако се налага това – колите да са подготвени със зимни гуми, заредени резервоарите, стъклопочистващата система в изправност, и зареден телефон”, посочи Росен Рапчев от „Пътна полиция”.

Какви мерки ще вземе КАТ - вижте на следващата страница!

На всички изходни артерии на столицата ще дежурят постове на Пътна полиция, които ще контролират, организират и подпомагат движението на моторни превозни средства.

Днес от 16 до 20 часа ще бъдат спирани от движение всички товарни автомобили по основните пътища, извеждащи от София; същото ще важи и в периода 5 март.

На 3 март от 10 до 18 часа и на 5 март от 12 до 22 часа на вход и изход на основните пътни артерии ще бъдат разположени екипи на столичната Пътна полиция.

Ръководството на СДВР е планирало и предприело всички мерки за обезпечаване на сигурността и реда по време на провеждането на тържествената церемония, свързана с отбелязването на националния празник – 3 март. Ще бъде осигурена охрана на всички публични прояви, свързани с националния празник на България. Засилено ще бъде вниманието на полицаите към места, на които има струпване на хора – гари, автогари, тържествени събития. Служителите на реда  отправят призив към гражданите да бъдат бдителни за парите и вещите си, както и да не оставят без надзор багажа си.

Организация на движението във връзка с празника в София

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва:

От 08.00 часа до 12.30 часа на  3 март:
- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.

От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”;
- по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”;
- по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.

От 11.30 до 12.30 часа на 3 март по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятията, както следва :

От 14.00 часа на 2 март до 21.00 часа на 3 март по ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „11-ти август” и да се закрият базарите за художествени произведения.

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- на паркинга на пл. „Николай Гяуров”;

От 07.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- на паркингите на пл. „Народно събрание”;
- на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”;
- на ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.

От 21.00 часа до приключване на тържествата на 3 март, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г. С. Раковски”.

От Столична община съобщават, че по време на подготовката и отбелязването на Националния празник  на Република България ще бъдат закрити местата в режим „синя зона“ в посочените по-горе места.