В пика на отпуските, КАТ ще спира автомобили за проверка без задължителния до момента аудио и видео запис на действията на униформените. За промяната съобщиха от МВР, като тя важи за пътните полицаи и служителите от звената „Престъпления по пътищата“ и „Сигма“ и ще се използва за санкциониране на всяко „явно нарушение на Закона за движението по пътищата”.

Служителите на реда ще трябва да издават административно-наказателен документ, с който да мотивират спирането на нарушителя. Промените са в сила още от 24 юли.

„Така наречените пешаци от охранителна полиция нямат правомощия да работят по закона за движение по пътищата”, пояснява главен инспектор Стойчо Константинов от ГД „Национална полиция”

Изискването за видео заснемане на пътните проверки влезе в сила през есента на миналата година с цел намаляване на корупцията. Мярката се въведе, след като любителски кадри запечатаха взимане на подкуп от катаджия. Сега МВР мотивира връщането на тоталния контрол на пътя с наличието на системни нарушения от водачите. 

Единственият начин корупцията да спре е като се увеличат заплатите на униформените, категоричен е таксиметровият шофьор Тодор Кьосев с 30-годишен стаж на волана. „От както отмениха това да имат право да спират, май се увеличиха джигите по улиците. Така че нека да си вършат работата, нека да спират”, казва още той.

Шофьорските нарушения отнемат животи

96.90% от общия брой катастрофи в страната за първите 6 месеца на 2015 г. са по вина на водача. 292 души са загинали, а 3948 – ранени заради превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство или употреба на алкохол.

Това става ясно от данните на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Статистиката сочи че превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. Поради тази причина 1120 са отчетените тежки пътни инциденти. При тях са убити 138 човека и са ранени човека.