Българската енергийна мафия е силно притеснена и това, което се случва не е случаен процес. Би следвало да се вземат превантивни мерки, защото в определен период от време може да се очаква всичко, включително и крайности. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” председателят на РЗС Яне Янев.

„Дефиницията за енергийна мафия е много сложна, защото става въпрос за най-силната мафия в България, а може би и на Балканите. Тя има огромен неограничен имунитет и е защитавана от всички власти”.

По отношение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, Янев каза, че за първи път за последните 25 години министърът не е назначен от енергийната мафия.

„Тя много професионално започна да бърка в схемите на енергийната мафия”.

Тъй като е чуждо тяло вътре в тази система, тя си позволява да реже връзки в тази мафия, допълни Янев.

Според него в енергийната мафия има тежки размествания, което може да доведе до крайности - определени фракции да се поръчват и да се избиват. Прокуратурата и съдът трябва по-стриктно да си вършат работата докрай, каза още Янев.

По думите му енергийната мафия минава в нов етап на развитие – или по точно в нов етап на преразпределение, защото няма същите покровители в Русия, нито има същото лоби във властта. Това е натрупано, систематизирано и обобщено в съответните документи, огромна част от които се намират в прокуратурата и съда.

Янев предвижда кървави саморазправи в енергетиката

„Те са готови да се поръчват един друг. Част от енергийната мафия е едно цяло с контрабандната мафия, която е също тежко засегната, а те работят по определени схеми. Би следвало съдът и прокуратурата да се замислят много сериозно.

Всички правителства малко или много бяха притискани и рекетирани от енергийната мафия. Бившото правителството на Борисов беше свалено от енергийната мафия. Сега тя отново иска да нанесе своя удар и да успее да просъществува до следващия период. Мафията иска да се самосъхрани и е готова до крайности, коментира още Яне Янев.