Павел Митков е творец, който запечатва емоции в картини, а негови творби успяват да развълнуват и хора от световния политически и църковен елит, като Владимир Путин, Ангела Меркел, Хилари Клинтън, папа Йоан Павел II и още много други.

Негови картини има в Белия дом, Кремъл и Ватикана. Срещал се е с едни от най-интересните личности на нашето време. За него изкуството освен призвание е и отговорност.

Началото, като за всеки млад художник е трудно, но съдбата го среща с необичаен покровител – бившия премиер Димитър Попов. 

„През 1992 г. нямаше както сега магазини, пък и беше доста скъпо. Тензухените и памучни чаршафи бяха много удобни. Моят чичо тогава търгуваше със сирене и дворът беше пълен с палета, от които взимах дъските, ковех подрамките, опъвах чаршафите и с Ц200 и латекс се правеше грундът. Тогава правех всякави опити да направя някъде изложба, особено в центъра – „Шипка” 6. Навсякъде ходех, питах, интересувах се. Навсякъде ме отрязваха”, спомня си Павел Митков.

„Човекът, който ми е дал някакъв тласък в живота, е покойният премиер Димитър Попов, тъй като той забеляза картините и уреди първата ми изложба. Димитър Попов, Бог да го прости, беше човек  с изключителна класа и емоционална чувстителност по отношение на изкуството”, подчерта художникът.

Така от пазарчетата за изкуство в стара София творбите на Павел стигат до Белия дом, Кремъл и Ватикана. 

„Първата беше поръчана за Владимир Путин от църковното настоятелство на Александър Невски, които искаха бързо голяма картина и да бъде храмът. В този случай аз бях удобният творец, тъй като рисувам бързо, всички го знаят. Нарисувах една картина, подариха я на президента Путин и след това започнаха да поръчват и за други гости. Предстои сега на новия папа да бъде направена картина, която все още не знам какво ще нарисувам”, признава Митков.

Той има срещи с най-интересните личности на нашето време. Те са вълнуващи, но по-ценни за него се оказват други запознанства.

„Всички хора, които са много известни и много познати на обществото имат специфично силна енергия. Много ме впечатли италианската принцеса Мария Савоя на изложбата в Монако, където в зала „Грималди” минаваха по щандовете и тя като видя България, дойде веднага при мен. Започнахме да си говорим за Симеон II. Имах чувството, че я познавам от дълго време, докато при други известни, с които съм се срещал, нямам това чувство”, разкрива художникът. 

Най-вълнуващата поръчка за художника е картина за папа Йоан Павел II.  “Много особен момент. Идеята на тази картина тогава беше точно да помогне енергийно на тези отношения, но те вече бяха достигнали едно ниво. За Папа Йоан Павел II решихме да бъде Бачковскияt манастир. Той е една специална светиня за България, която е интeрeсна не само с това, че се намира в центъра на държавата, а и със своята история и уют, който придава”, уточни Павел Митков. 

Най-мащабната пък е портретът на Чингис  Хан, който се намира в Москва. „Тя беше 3 метра на 2 метра. Чингис Хан можеш да го нарисуваш, да го прерисуваш, кой знае какво сложно няма – шлем,мустаци и кон. Но за да хванеш духа на този човек и да го пресъздадеш, беше голяма борба, каквато той е водил в живота си. Голяма битка”, казва творецът. 

Картините  му се раждат на всякакви места в България и по света. “България е прекалено голяма, за да се побере в една рисунка. България е вселена”, обобщава Павел Митков.