Изложба с картини на деца, лишени от родителски грижи, се открива тази вечер. Творбите на младите художници ще стоят редом с класиците в Националната галерия "Квадрат 500".

„Шарен свят" се нарича изложбата, в която блестят рисунките и картините на момичета и момчета от 5 до 17-годишна възраст. Общото между тях е, че са лишени от родителска грижа и живеят в преходни жилища и центрове за настаняване от семеен тип в София. Един от тях е Галин, който участва с 4 творби.

„Картината се казва "Бях там", използвал съм сух пастел и туш и съм изобразил това, което се притеснявам да кажа на хората или просто няма как да им го кажа. Всичко, което ми се е случвало и това горе, което съм гледал към него, запазил съм се, обърнал съм гръб на всичко това и съм имал погледа, тоест не съм обръщал много внимание на тази част, тези долу”, обяснява Галин Ковачев.

60 деца участват в изложбата, това са половината от момичетата и момчетата, които живеят в социалните услуги на Столична община.

„Най-важното е, че има много емоция и няма нищо по-хубаво от това изразното средство на едно дете, младеж, да бъде чрез неговото творчество”, каза Христина Иванчева, директор на преходно жилище Горна баня.

Галин смята да продължи да се занимава с рисуване. Мечтата на момчето е да стане аниматор и в момента работи за осъществяването й.