Макар пиенето на чай или кафе да е общоприето средство за справяне с жегите в някои култури, най-добрият начин за разхлаждане е чашата студена вода или сок, изстудено бяло вино, бира или айрян. Това каза кардиологът Арман Постаджиян в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Факт е, че това (приемът на топли напитки, бел. ред.) води до известно разхлаждане, най-вече чрез акта на изпотяване, който следва. Но след това, реално погледнато, се губи този ефект. Интуитивното нещо, което правим – да посегнем към студената напитка, е правилно и би ни разхладило“, каза той.

Друг съвет на експерта е да се следи прогнозата за времето. Често хората не се информират преди да излязат и не са подготвени адекватно с дрехи и течности за високите температури. Това може да доведе до извънредни ситуации и нужда от медицинска помощ.

Постаджиян добави, че през лятото хора от всякакви възрастови групи стигат до спешното отделение заради проблеми, свързани с прекомерната топлина. Рисковите групи са възрастните, малките деца и хората с наднормено тегло.

Снимка: bTV

„Специално за възрастните хора, нещо, което за пореден път апелирам, излизането от вкъщи да става в ранните сутрешни часове и след 19:30 ч. Второто, дори в дома им преходът от, да речем, легнало положение до това да извършват някаква дейност, да става на стъпки.“

Младите хора, които често се смятат за неподвластни на топлото време, също трябва да внимават за ниско и високо кръвно или прилошаване.

Съветът на експерта е да се приемат напитки с малко повече сол или захар, които ще задържат водата, от която тялото има нужда.

Един от митовете, които Постаджиян опроверга е, че инфарктът е по-често срещан през лятото. Всъщност кардиологичните проблеми като инфаркт и инсулт са по-изявени през зимата, но всяка температурна вариация от много топло към много студено или обратното може да ги активира, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото: