Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния Фронт, представи в „Лице в лице” по bTV три стратегии за действие, които са били обсъдени на срещата между ГЕРБ и ПФ за подобряване на ситуацията с охраната на границата ни с Турция.

Проблемът с командироването на полицаи от районни управления за продължителен период от време, е една от двете проблематични теми, по които суправляващите не са достигнали „задоволително” развитие, според патриотите.

Каракачанов обяви, че Патриотичният Фронт няма да оттегли подкрепата си към управляващата коалиция в рамките на следващите три месеца. Въпреки това, от партията ще следят действията, които ще предприемат по двата „проблематични” въпроса от ГЕРБ.

Един от предложените варианти за решение на кризата по границата е да се „издирят и намерят” бивши полицаи и военни, които да бъдат наети на трудов договор и да бъдат изпратени вместо районните полицаи, коментира Каракачанов.

Този вариант беше предложен от бившия министър на вътрешните работи Веселин Вучков още през януари, но не беше приет добре сред управляващите.

Една от обсъжданите идеи по време на срещата между ГЕРБ и Патриотичния Фронт е била изпращането на 200 щатни полицаи, като по този начин ще се запълни заетостта в МВР. Друг вариант е да наемат до хиляда човека, които да помагат на инспекторите на границата. Последният вариант, които е обсъждан, е „армията да поеме задълженията си”.

„Говорихме с Борисов, с министъра на отбраната – армията ще помага на границата. Нейно задължение е да пази суверенитета и границите на държавата”.

Патриотите не са доволни от предприетите мерки за състоянието на енергетиката. По думите на Каракачанов, ГЕРБ и националистическото обединение са на едно мнение за проблемите в сферата.

Двете партии идентифицират едни и същи области в енергетиката като проблемни – високата цена на тока, породена от неизгодните договорености в договорите на „Марица 1” и „Марица 3”. Заводските централи и възобновяемите енергийни източници са сред другите причини за скъпия ток.

Според съпредседателя на Патриотичния Фронт, „ако се изнесат фактите и данните за енергетиката и няма предоговаряне на цените, българските граждани ще излязат на улицата”.

Затова и патриотите одобряват създаването на новия фонд „Сигурност за енергийната система", който е една от предприетите от управляващите мерки да не се допуска увеличаване на цената на тока.

От Фронта очакват още в сряда да има конкретни предложения как да не се допуска увеличаване на цената на тока. Очаква се „правителството, комисията по енергетиката, Патриотичният Фронт и временната комисия да излязат с нов доклад”.

Във връзка с кризата в Гърмен, Каракачанов коментира, че до края на лятото ще бъдат съборени всички незаконни къщи, които са минали през необходимите процедури.