Канализацията на Ахтопол се излива без пречистване в Черно море
Проверка на РИОСВ е установила, че мръсните води се изливат в Черно море на 1 км югоизточно от града и в периметър от около 300 – 400 м водата в морето е мътна, със специфичен мирис
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    3
Мръсни води в Ахтопол
Снимка: bTV

Водите от канализационната мрежа на Ахтопол се заустват без пречистване в Черно море, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас (riosvbs.com) след извършена проверка по сигнал на сдружение "Граждански блок".

Специалистите са установили, че мръсните води се изливат в Черно море на 1 километър югоизточно от града.

Мръсни води в Ахтопол
Снимка: bTV

Те изтичат от бетонов колектор с дебит около 70 литра в секунда.

В периметър от около 300 – 400 метра водата в морето е мътна със специфичен битово-фекален мирис, се казва в съобщението.

Отчетени са наднормени показатели от физико-химична гледна точка, каза пред bTV инж. Зинка Стойкова от екоинспекцията.

Мръсни води в Ахтопол
Снимка: bTV

За канализационната система на Ахтопол няма издадено разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, изискващо се съгласно член 46 от Закона за водите, обясниха от РИОСВ.

В Созопол канализацията прелива заради незаконно включили се обектиВ разгара на лятото морската вода по Южното Черноморие е чиста, категорични са от здравната инспекция в Бургас

Отпадъчните води от цялата канализационна мрежа на Ахтопол се изливат в морето, защото няма пречиствателна станция.    

„Имаме готов проект, само чакаме финансиране от страна на държавата, понеже това за Община Царево е непосилна сума. Стойността на проекта е над 32 млн. лева“, обясни главният еколог на Общината Пламен Вълчев. 

„Не може да развиваме никакъв туризъм, при положение че има още такива зауствания!“, коментира кметът  Станислав Димитров.

Плажът е на около 3 километра от мястото, където се изливат фекалните води и плажуващи няма, но идват туристи с въдици. „Утре няма да съм тук най-вероятно... То цялото ни море вече е тоалетна!“, коментираха те.

Мръсни води в Ахтопол
Снимка: bTV

Мръсни води текат и във Варвара, и в Синеморец.

От здравната инспекция обаче са категорични, че незаконните зауствания са далеч от зоните за къпане и водата край плажовете била с отлични показатели.   

Малките курорти край морето не могат да получат финансиране по оперативна програма „Околна среда“. За тях ще се търсят средства от държавния бюджет, обясниха от екоминистерството.

Вижте повече във видеото:

При проверка от РИОСВ – Бургас на 9 май тази година отново е констатирано нерегламентирано заустване на непречистени отпадъчни води.

  • 0
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре