„Заедно от детската градина” е социалната кампания на bTV и Уницеф, която тази вечер ще достигне своя връх с голям благотворителен концерт на живо по bTV. Вече повече от месец ви показваме историите на деца със специални потребности, а целта ни е да променим нагласите и предразсъдъците, че те трябва да са изолирани в специализирани детски градини например.

От страна на нагласата и промяната на мисленето на родители, деца, учители - трябват много срещи с такива деца. Срещите с такива деца могат да ни направят много по- наблюдателни, много по- внимателни към начина, по който разговаряме. Педагозите могат да открият една дълбоко заспала у тях креативност, която може да ги радва. Това каза в предаването „Тази събота” психоаналитикът Весела Банова.

Тя допълни, че нагласите се променят, когато се срещаме с такива деца и не сме притиснати да взимаме бързо някакви решения, а по-скоро имаме възможност да откриваме у детето и е себе си неподозирани творчески възможности.

Контролиращите органи трябва много внимателно да бъдат обучавани какво представлява едно различно дете, защо е различно и какво специално отношение изисква. Една проверка съсипва всичко поради некомпетентност на проверяващите и контролиращи органи, каза още Банова.

За нас от Уницеф е много важно да покажем добрите примери, да се види, че различието може да отвори добрина и доброта, да намерим нас в различието и обратното – различието в нас, заяви Жаклин Цочева, директор комуникации на Уницеф.

Тя допълни, че е много важно хората да бъдат обучени, не да обвиняваме, че децата не могат да бъдат в детските градини, че ние не ги приемаме, че не приемаме различието.

„За Уницеф е много важно да подкрепим обучението, експертите, да подкрепим хората, които работят в детските градини. Страховете са и на родителите защото те също не знаят как да подходят”.