В София близо 14 000 души имат талони за преференциално паркиране, а местата в почасовите зони са под 900. Част от кампанията "Не увреждай правилата" е на Центъра за независим живот.

Председателят на организацията Капка Панайотова е сред хората, които най-често подават сигнали до Центъра за градска мобилност за коли, паркирани неправомерно върху места за хора с увреждания. Пред дома си тя има паркомясто, което най-малко два пъти в седмицата е заето от нарушители. Стигало се е и до абсурдни ситуации.

„Бях се обадила за паяк да вдигне кола от моето паркомясто и, докато чакам паяка да дойде, бях спряла на един ъгъл, защото няма къде да се спре. По едно време виждам паяка и се зарадвах, че ще вдигне другата кола. Паякът я подмина и дойде при мен”, разказва Капка.

В столицата има около 250 персонални места за паркиране на хора с увреждания и около 900, които са част от синята и зелената зона. Над 3% от всички вдигнати от паяк коли от началото на годината са били паркирани незаконно на такива места. Не са малко случаите, в които човек с увреждане, който има талон за преференциално паркиране, го дава на роднини или приятели.

„Трябва да бъде управляван или от притежателя на картата или от негов придружител, но в автомобила трябва да бъде самото лице, ползвател на картата”, смята Румяна Милова от Дирекция паркиране и мобилност към Центъра за градска мобилност.

Кампанията има страница във Фейсбук, където всеки може да качи снимка на неправилно паркирана кола на място за хора с увреждания.