Лицата в новия ВСС
Камен Иванов - съдията, предизвикал гнева на Цветанов
Името му се прочу покрай освобождаването на Алексей Петров
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Камен Иванов
Снимка: btvnovinite.bg

Кои са новите лица във висшата съдебна власт? Един от тях е Камен Иванов - досегашен съдия в Софийския апелативен съд. Преди 2 години той си спечели гнева на вътрешния министър Цветанов с решението да освободи от ареста Алексей Петров, обвиняем по делото "Октопод".

12 октомври 2010 година. Тогава за първи път се чу името на съдията Камен Иванов от Софийския апелативен съд. Той беше докладчик в състава, който освободи Алексей Петров след повече от 8 месеца зад решетките. С мотива, че обвиненията срещу Петров са разколебани.

Освен това с гласа си Иванов прочете в съда, че няма престъпна група "Октопод" във вида, в който я представяха полицията и прокуратурата. Отговорът не закъсня и вътрешният министър обясни, че такива решения се взимат, когато се чува шумът на парите. Така изчезна гласът на Камен Иванов. В буквалния смисъл на думата. Той се видя по вестниците посочен с пръст, а сегашният Висш съдебен съвет дори не знаеше, че съществува такъв апелативен съдия.

„Знаете ли колко ми е кофти от това нещо? Като нерви, като проблеми, като усещане за несигурност, като усещане да се чувстваш като престъпник, след като знаеш, че си направил това, което трябва да направиш:, коментира Иванов.

Така след 21 години в съдебните зали, неизвестният на висшата съдебна власт 46-годишен съдия се подложи на операция на гласа. И остана безмълвен. От стрес и обида. До онзи ден, когато макар и променен, отново се чу гласът му. Той беше единственият, избран от съдиите на първи тур за член на Висшата съдебна власт. И първи обясни, че делата трябва да се решават единствено в съда, а не в медиите.

Камен Иванов беше и единственият от състава на Софийския апелативен съд, който се включи в подписката срещу издигането на Веселин Пенгезов за председател на съда. После обяви, че е сбъркал.

„Аз защитих правото на ВСС да избере председател на съда. Тогава част от колегите ми ме обвиниха, че го правя защото се страхувам. И аз се подписах. И след като се подписах ги попитах: "Сега мислите ли, че се страхувам?". Истината е, че след този случай част от колегите ми не ме приемат, че съм човек на тоя или на оня”, каза по този повод Иванов.

В общественото пространство се чу, че точно шефът Пенгезов е номинирал Камен Иванов за член на Висшият съдебен съвет. Оказа се, че това е колежката му Снежана Душкова.

21 август 2012 година. Камен Иванов отново е в състав на апелативния съд, който разглежда поредното искане на Алексей Петров за освобождаване от ареста. Той обаче не го освободи. И обясни, че доказателства има, делото е на друго ниво и затова решението му е правилно.

След 4 октомври е важно как и за какво Камен Иванов ще използва остатъка от гласа си. Но, не в съда, а в новия Висш съдебен съвет.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре