Новите лица на Висшата съдебна власт:
Калин Калпакчиев иска "сериозен анализ" на избора на членове на ВСС
Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, поясни Калпакчиев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Калин Калпакчиев

"Номинациите и изборът на членове на ВСС трябва да бъде подложен на сериозен анализ". Това заяви в предаването „Тази сутрин” Калин Калпакчиев, който беше избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

"Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, може би най-вече при избора на делегати", поясни Калпакчиев. Все пак той изрази мнение, че не е имало опит за намеса и влияние при избора на членове на ВСС.

Съдия Калпакчиев отново призова колегите си да се обединят и да взимат общи решения по проблемите, които "се виждат от всички и по време на изслушванията всички ги изтъкнаха".

"По всеки един важен въпрос ще имам ясна позиция с аргументи", заяви Калпакчиев. Той продължава да е категоричен, че ВСС прилага двоен стандарт спрямо съдиите. Новоизбраният член на най-висшия съдебен орган припомни уволнението на съдия Мирослава Тодорова заради забавени дела, докато съдия Петя Крънчева за същите нарушения не беше освободена от длъжност.

С назряването на скандала в Съвета решиха да възложат проверка на работата заместник-председателя на Софийския градски съд за последната една година. Конкретният повод за ревизията на Крънчева е прекратеното поради изтичане на давност дело срещу Павел Тренев и Димитър Димитров, подсъдими за източване на шест милиона долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка. Магистрати коментираха, че „олекотената” проверка на ВСС ще се опита да легитимира уволнението на Тодорова.

Прокуратурата провалила делото "САПАРД"

Калпакчиев коментита и делото "САПАРД", което като съдия приключи с оправдателни присъди за Марио Николов и Людмил Стойков. По думите му дори и съдът да вижда, че има престъпление, ако то не е в рамките на внесеното обвинение, не може да се стигне до осъдителна присъда.

"Наказателното производство е образувано през 2006 година паралелно в Германия и България. През 2007 година немските власти искат трансфер на наказателно производство, което значи, че те предоставят на българските власти данните, които са събрали. Оттам българската прокуратура не може бързо и адекватно да развие доказателствата и тезата", заяви Калпакчиев. По думите му през 2009 година, внасяйки два обвинителни акта, прокуратурата "изначално прави невъзможно доказването на вината".

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре