Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Калоян Топалов за председател на Софийски градски съд (СГС).

Той беше избран с 14 гласа "за", трима гласуваха против и 5 - "въздрържал се".

СГС стои без титулярен председател от февруари 2015 г., когато Владимира Янева бе отстранена временно по искане на главния прокурор заради неправомерни разрешения за СРС по аферата "Червеи", след което тя самата подаде оставка.

В края на февруари ВСС избра съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Владимир Йорданов за изпълняващ функциите председател на градския съд.

Топалов издигна сам кандидатурата си преди три месеца и беше единственият кандидат. Тези, които го подкрепиха, посочиха, че той е проявил кураж като се е самозаявил.  

Калоян Топалов е съдия в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие.

В концепцията си, с която кандидатства съдия Калоян Топалов, той посочва, че е равноотдалечен от съсловните съдийски организации – Съюза на съдиите в България и Българската съдийска асоциация.

Топалов критикува съдии, които допускат "недопустимо забавяне при изписването на актовете и при насрочването на дела извън сроковете", отправя и критики към системата за случайно разпределение на делата, която е окачествена като "трайно дискредитирана и лесно манипулируема". Според Топалов сред основните проблеми пред СГС е големият брой на отводите, натовареността на магистратите и материалната база.