Митрополит Калиник все още е временен наместник на Варна, въпреки протестите на местни свещеници. Те го помолиха да си тръгне, а дядо Калиник обяви, че ще започне финансова ревизия на митрополията.

От Светия Синод съобщиха, че към този момент те все още не са получили писмени становища от страна на митрополит Калиник и варненските духовници, които не желаят той да бъде временен наместник в епархията там.

Трябва да бъдат получени такива писмени становища, за да има повод Светият Синод да се събере на извънредно заседание, защото следващото редовно заседание е предвидено чак за септември.

Едва след като получат тези писма, висшите духовници би трябвало да излязат със становище дали митрополит Калиник ще остане временен наместник или ще бъде избран някой от предложените от варненските духовници Ловчански митропорит Гавриил или Доростолския Амвросий, или съвсем друг духовник на този пост.

Междувременно, 17 епископа от православната ни църква са потенциални кандидати за поста на покойния митрополит Кирил. Сред тях са сегашният главен секретар на Светия Синод и предстоятелят на храма "Свети Александър Невски". 68-годишният епископ Тихон, който отговаря за патриаршеския храм, е роден в Щутгарт. Приема монашество през 2000 г., а по-късно е оглавявал Българската църковна община в Рим. ѝ

Секретарят на Синода епископ Наум също е силен кандидат за наследник на овдовялата епархия. 45-годишният духовник е роден във Варна и е възведен в архимандритско достойнство от самия митрополит Кирил. Сред останалите кандидати са игумените на Рилския, Бачковския и Троянския манастир, и викарии на митрополити от цялата страна.