Висшият съдебен съвет трябва да действа под натиск, за да поема отговорност и да върши работата си, заяви в предаването „Тази сутрин” членът на Съвета Калин Калпакчиев.

Подобно на съдия Весислава Иванова от Софийския градски съд, и той потвърди, че много от проблемите в съдебната система през последните години не са решавани навреме - случайното разпределение, съмненията за корупция и конфликт на интереси. „С основание съдии, които си вършат съвестно работата, искат да се разграничат. Със сигурност има съдии, които не си вършат работата”, коментира Калин Калпакчиев.

„Фактите в момента показват, че има нарушения при разпределенията на делото на КТБ. Трябва да бъде потърсена отговорност на ръководството, но след обективна преценка на изпълнените задължения. Сега е преломният момент ВСС да започне да действа по друг начин”, настоя Калпакчиев.

Той отбеляза, че ВСС е започнал проверки по сигнали за нередности след забележката на френския посланик в София за „гнилите ябълки” в българската съдебна система. Повод за това бе оплакването на френски инвеститор, че компанията му е превзета след схема с участието на съдия, синдик и охранителна фирма. „При скандал с международен привкус изглежда, че ВСС се раздвижи. ВСС трябва да даде справедлива оценка – ако съдията е несправедливо нападнат, да бъде защитен, ако е сгрешил, да бъде наказан”, подчерта Калин Калпакчиев.

По думите му, проблемите в търговското отделение на Софийския градски съд са ясни от години. В това отделение работи и съдия Румяна Ченалова, която бе обвинена за участие в посочената схема заедно със синдика Панайот Велков.

„Тя е била проверявана и по други случаи. Срещу нея има образувано дисциплинарно производство. Има и сигнал във връзка с делото „Соло”, което тя е разглеждала. Не трябва обаче да остане съмнение, че ако тя бъде наказана, е наказана под обществен натиск”, подчерта Калин Калпакчиев, като допълни, че нито един от сигналите срещу Ченалова не е бил проверен докрай. „Фактите и в други подобни случаи не са проверявани цялостно”, каза още той.

„При изслушването на Ченалова, още в хода му, стана ясно, че тя не излага добросъвестно фактите по френското дело. Тя разказа доста неща по делото, от които аз останах с впечатление, че предварително е формирала мнението си, което е недопустимо. От заключенията, които тя даде, както и от прессъобщението на СГС, те са формирали мнение по неща, които тепърва трябва да се установяват, а те ги посочват като факти”, подчерта още Калин Калпакчиев.

„Софтуерът да е прозрачен, но трябва да има и хора, които работят с него. Софтуерът трябва да бъде сменен, част от хората също. Поне вече всички сме обединени около мнението, че софтуерът трябва да бъде сменен. Хората, които работят с него, трябва да имат доверието на съдиите, но това не се случва”, коментира още членът на ВСС.

Калпакчиев изрази несъгласие с идеята на съпредседателя на Реформарорския блок Радан Кънев, че целият ВСС трябва да подаде оставка. „Аз бих подал оставката си, ако съдиите я поискат, защото съм избран от тяхната квота. Оставката е личен избор. Радан Кънев доколкото е парламентарист, парламентът избира половината членове, има и законов механизъм Народното събрание да поиска предсрочно освобождаване на ВСС”, обясни той.